Annons

Frågan om samvetsfrihet i vården splittrar alliansen

Ska landstingsanställda få möjlighet att säga nej till arbetsuppgifter som strider mot deras religiösa eller etiska över­tygelser?
Yngve Filipsson (FP) la ner sin röst när frågan var uppe för beslut i lands­tingsstyrelsen. Han kan nu fälla sina allianskollegor.
Växjö • Publicerad 12 november 2014
Yngve Filipsson (FP).
Yngve Filipsson (FP).Foto: Emelie Helldén MLI Foto

Det är Kristdemokraterna som i en motion har föreslagit att anställda i Landstinget Kronoberg ska kunna säga nej till arbetsuppgifter som strider mot deras samvets­övertygelse, så kallad samvetsfrihet.

Motionen har väckt starka reaktioner, där­ibland hos S-kvinnor i Växjö som kopplat förslaget till abortmotstånd.

Annons

– Det är inget lätt beslut att behöva genomföra en abort, och att då säga att personal inom vården ska kunna säga nej till att utföra aborter är inte värdigt, sa Anette Nerlie Anderberg, ordförande för S-kvinnor i Växjö, tidigare till Smålandsposten.

På tisdagens landstingsstyrelsemöte var motionen uppe för beslut. Förslaget var att utreda konsekvenserna om man möjliggör samvetsfrihet för vårdpersonal.

S, V och MP var emot förslaget och begärde omröstning. En omröstning där de rödgröna röstade nej, och allianspartierna – förutom FP – röstade ja.

FP:s Yngve Filipsson avstod.

- Mina allianskollegor är väl medvetna om att jag har en annan uppfattning i den här frågan. Utifrån den kunskap jag har i?dag anser jag inte att vi ska införa någon sådan här klausul, sa han till Smålandsposten efter mötet.

Alliansen fick ändå igenom förslaget eftersom ordförande Suzanne Franks (M) röst blev avgörande i den helt jämna omröstningen.

Slutgiltigt beslut tas i fullmäktige. Avstår Folkpartiet även där – eller röstar nej – innebär det att motionen avslås eftersom det är den nya fullmäktigeförsamlingen som då sammanträder. Ett fullmäktige där de rödgröna endast saknar ett mandat för egen majoritet.

– Det lutar åt att jag röstar nej, säger Yngve Filipsson.

Andreas Westergren
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons