Annons

Framtida lärares lämplighet ska prövas i nystartat projekt

Är de som söker lärarutbildningen vid Linnéuniversitetet lämpliga för yrket? Det ska universitetet, som ett av tre svenska lärosäten, undersöka i ett treårigt projekt.
Växjö • Publicerad 4 juni 2014

Linnéuniversitetet har valts ut att delta i försöket med lämplighetsbedömning till lärarutbildningen. Det beslutade Universitets- och högskolerådet i veckan.

Brita Johansson-Cederblad, dekan för Nämnden för lärarutbildning, betonar i universitetets ansökan att kommunikativ förmåga liksom social lyhördhet och självinsikt är centrala egenskaper vid en lämplighetsbedömning.

Annons

Hon skissar också på en modell för att testa studenternas lämplighet där det första steget föreslås bli en webbaserad prövning. Att skriva en levnadsbeskrivning och berätta varför man vill bli lärare visar både sökandens förmåga att reflektera över sin egen lämplighet, förmågan att kommunicera och personens språkliga kompetens.

Bland dem som gjort det webbaserade testet föreslås de som valts ut få komma på en enskild intervju och en grupp­intervju på Linnéuniversitetet.

I ansökan till UHR föreslår Brita Johansson-Cederblad och hennes kollegor att sökanden till lärarprogrammen med högst söktryck bör vara med i försöket.

Arbetet ska ske i etapper:

? ?I första skedet ska universitetet identifiera vad som bör ingå då studenternas lämplighet bedöms och vilka modeller som ska användas.

? I fas två ska modellen testköras vid minst ett antagningstillfälle – utan att testet har betydelse för studenterna. Planen är att det ska ske i samband med antagningen till vårterminen 2016.

? I sista skedet används modellen i skarpt läge för att pröva blivande lärares behörighet. Våren 2016 –?inför antagningen till höstterminen 2016?–?är planen att delar av de studenter som antas ska ha genomfört lämplighetsbedömningen.

Bakgrunden till satsningen är ett regeringsbeslut om att genom­föra ett försök att utveckla lämplighetsbedömningar för antagning av studenter som ska bli lärare eller förskollärare. Högskolan i Jönköping och Karlstads universitet ska också delta­ i projektet. Fyra och en halv miljon kronor per år får de deltagande lärosätena från staten.

I ansökan till UHR föreslår Brita Johansson-Cederblad och hennes kollegor att sökanden till lärar­programmen med högst söktryck bör vara med i försöket.

Hilda Frankki
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons