Annons

Friad för mord - nu vill paret Fors hjälpa andra

Bertil Fors, 69, anklagades för ett 24 år gammalt mord.
Efter tio månader i häkte friades han i hovrätten.
Nu har han och hustrun startat internetsajten fredlös.se för att hjälpa andra som hamnar i samma situation.
Växjö • Publicerad 28 december 2011

– Det är till för att andra ska kunna veta vart man ska kunna leta upplysningar om man hamnar i en sådan situation, säger Bertil Fors.

Det är hustrun, Gärd Fors, som står för idén att dela med sig av de erfarenheter som de har efter mordanklagelsen och vad som följde med den.

Annons

– Det är framför allt riktat till de anhöriga. Har man aldrig varit i närheten av vad som händer så är det inte lätt att hitta information. Vi ville samla det på ett ställe, säger hon.

Förutom information och fakta om rättssystemet och olika steg i en process så innehåller också sajten ett forum för diskussioner, tips om juridisk hjälp och råd som bygger på parets erfarenheter.

– Det handlar framför allt om sådant som vi i efterhand förstått att vi gjorde fel, sådant som vi borde ha gjort annorlunda. Det finns hur mycket som helst, säger Gärd Fors.

Som till exempel att hantera media, uppmärksamheten och inte minst de anhöriga, barnbarnen.

– Vart tog morfar vägen? Vi valde att säga att han var sjuk. Det gör man när man tror att det handlar om ett par dagar. Men det är lite svårare när det handlar om tio månader. De trodde att han var död. Hade vi vetat att det skulle ta tio månader och bli så uppmärksammat i massmedia hade vi definitivt sagt som det var, säger Gärd Fors.

Paret Fors är egna företagare och bosatta i Tingsryd. De säger att de mår bra i dag och att de är tillbaks fullt i vardagen igen, till livet.

– Men jag är ledsen över hur det fungerar, hur det kan få fungera. Det får inte gå till som i vårt fall, säger Gärd Fors.

Lennart Ernstsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons