Annons

Friad från barnvåldtäkt – får stort skadestånd

En 32-årig man från Växjö satt förra året häktad två månader för våldtäkt mot barn. Nu får han 50 000 kronor i skadestånd.
Växjö • Publicerad 22 augusti 2010

Mannen häktades misstänkt för upprepade fall av våldtäkt av barn, sexuellt utnyttjande av underårig och sexuellt ofredande.

Det rör sig enligt det ursprungliga åtalet dels om en flicka född 1995 som det påstods att 32-åringen hade samlag med vid ett flertal tillfällen mellan juni och augusti 2009. Och dels om påtvingat sexuellt umgänge från juli 1993 till juni 1999, med en kvinna född 1984.

Annons

Åklagarens bevisning lutade sig dock till stor del mot offrens vittnesmål, vilket både Växjö tingsrätt och Göta hovrätt slog ned på. Åtalet ogillades i sin helhet av båda instanserna. Det ansågs helt enkelt inte vara "ställt helt utom varje rimligt tvivel" att 32-åringen våldfört sig på flickorna.

Och nu kommer alltså nästa kapitel i historien. Tidigare i veckan meddelade Justitiekanslern nämligen att mannen får ett skadestånd på knappt 50 000 kronor från staten för de två perioder då han satt frihetsberövad.

Ersättningen är högre än normalt, vilket beror på den allvarliga brottsmisstanken.

Simon Bynert
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons