Annons

Friade får tillbaka vodkan

Växjöbon och de åtalade polackerna som greps på Teleborg med 1 200 liter polsk vodka frias av tingsrätten – trots att två erkände. Männen får tillbaka spriten när domen vunnit laga kraft.
Växjö • Publicerad 17 december 2010

”Åklagaren har gjort gällande att den beslagtagna spriten utgör smuggelgods. Tingsrätten kan hålla med om att omfattningen och det sätt spriten hanterats på tyder på illegal hantering. Det är dock inte utrett hur spriten kommit till Sverige”, skriver Växjö tingsrätt i domen.

”Den enda bevisning åklagaren har åberopat är fotografier av en mängd kartonger märkta Vyborova försedda med polsk text. Huruvida sådana kartonger med Vyborova säljs lagligt i Sverige är inte utrett”.

Annons

Tillslaget skedde på förmiddagen den 11 november sedan ett vittne ringt till polisen. Omedelbart greps fyra män som någon dag tidigare anlänt med färja till Trelleborg. Tre av dem häktades och åtalades medan deras kamrat, som snabbt erkände brott, släpptes under utredningen.

När polisen frågade vad de tänkta ha vodkan till blev svaret att de skulle dricka upp allt själva.

Även en 63-årig Växjöbo greps för inblandning i den misstänkta brottsligheten och männen åtalades för grov olovlig befattning med smuggelgods.

Under rättegången erkände två av männen hanteringen av insmugglad vodka. I den friande domen mot samtliga åtalade konstaterar Växjö tingsrätt att erkännandena helt saknar betydelse.

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons