Annons

Friande vodkadom prövas i hovrätten

Den friande domen mot männen som hade 1 200 liter polsk vodka kommer att överklagas.
– Jag förstår inte hur tingrätten kunde ogilla åtalet, säger åklagare Sandra Rohdin.
Växjö • Publicerad 21 december 2010
Foto: Per-Erik Sandebäck
Polsk vodka av märket Wyborowa ingår inte längre i Systembolagets sortiment. Om det hade klarlagts i tingsrätten tyder mycket på att de åtalade männen dömts. Nu får hovrätten pröva frågan.
Polsk vodka av märket Wyborowa ingår inte längre i Systembolagets sortiment. Om det hade klarlagts i tingsrätten tyder mycket på att de åtalade männen dömts. Nu får hovrätten pröva frågan.Foto: Per-Erik Sandebäck

I och med frikännandena hävde Växjö tingsrätt spritbeslaget och männen skall få tillbaka alla kartonger med vodka – om den friande domen står fast. Eftersom fallet dras till hovrätten dröjer det innan männen vet om vodkan åter hamnar i deras ägo.

Det var på förmiddagen den 11 november som ett vittne ringde polisen och berättade om omlastningen av sprit på Teleborg. Polisen grep fyra män från Polen direkt på plats och senare även en 63-årig Växjöbo. Vid husrannsakningarna hittades 1 200 liter polsk vodka.

Annons

Tre av de fyra polackerna åtalades tillsammans med Växjöbon för olovlig befattning med smuggelgods. Åklagaren ville att brottet skulle rubriceras som grovt.

Under rättegången valde två av männen att erkänna, men tingsrätten friade alla och hänvisade till att det inte klarlagts "huruvida sådana kartonger med Wyborowa säljs lagligt i Sverige".

Allt tyder på att polis och åklagare inför hovrättsförhandlingen tvingas komplettera utredningen. En enkel kontroll visar att det säljs flera sorter polsk vodka på Systembolaget – dock inte den aktuella Wyborowa.

– Wyborowa utgick från vårt sortiment 2008, säger Rebecka Blomberg, pressekreterare vid Systembolaget.

Åklagare Sandra Rohdin tror inte det blir lätt att få de misstänkta polackerna till Sverige för en hovrättsförhandling. Alla försattes på fri fot efter rättegången i tingsrätten.

– Först får vi se om de kommer frivilligt annars kan det bli aktuellt med en europeisk arresteringsorder.

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons