Annons

Friskola överklagar uteblivet bidrag

Karl-Oskarskolan överklagar skol- och barnomsorgsnämndens beslut att inte ge extra bidrag för skolans ombyggnad.
Växjö • Publicerad 5 oktober 2010

Friskolan begärde tidigare i år extra kommunala pengar för att täcka sina lokalkostnader.

Orsaken var den genomgripande renovering och upprustning som de 1?600 kvadratmeter stora lokalerna på Fläkten-området genomgått.

Annons

Men skol- och barnomsorgsnämnden sa nej.

Karl-Oskarskolan fick nöja sig med en ersättning som motsvarar genomsnittskostnaden för skollokaler i Växjö, 10 938 per elev.

Men nu överklagar Karl-Oskarskolans vd Bengt Eriksson till Förvaltningsrätten. Han anser att skolan borde få 16 454 kronor per elev från 1 juli till och med 31 december 2010.

Politikerna i nämnden motiverade aldrig sitt beslut, säger Eriksson.

– De sa bara nej.

– Vi åberopar bara lagstiftningen som säger att finns det skäl ska en friskola erhålla ersättning för de faktiska kostnaderna.

Enligt Bengt Eriksson skulle det för Karl-Oskarskolan varit mycket svårt att få en annan lokalkostnad än den man nu fått. Han säger att han i ett tidigt skede frågade kommunen om det fanns befintliga färdiga skollokaler att hyra av kommunen.

– Men det fanns det inte.

Och då - menar Eriksson - återstår bara lokaler som måste byggas om och anpassas för undervisning vilket innebär ökade kostnader.

Patric Svensson (fp), ordförande i omsorgsnämnden säger:

Annons

– Jag har inte så mycket att tillägga. Nu går vi in i en juridisk process. Vi kommer att ge vårt svar när Förvaltningsrätten vill.

Flera liknade rättsfall ligger och väntar på prövning i landets förvaltningsrätter.

Stefan Fehrm
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons