Annons

Fritt Sommarlovskort – till unga i kommuner som betalar

Succé för fritt resande med sommarlovskortet i länstrafiken i fjol.
Då stod staten för kostnaderna.
Nu kan det komma igen – men bara i kommuner som betalar.
Växjö • Publicerad 24 april 2019
Ett lokalt sommarlovskort skulle gälla från mitten av juni till mitten av augusti enligt förslaget som tagits fram i regionen. Trafiknämnden har uppe ärendet i slutet på veckan och kommunerna måste sedan bestämma sig före den 21 maj.
Ett lokalt sommarlovskort skulle gälla från mitten av juni till mitten av augusti enligt förslaget som tagits fram i regionen. Trafiknämnden har uppe ärendet i slutet på veckan och kommunerna måste sedan bestämma sig före den 21 maj.Foto: Arkiv

Bussresandet och tågresandet bland unga nästan fördubblades i Kronoberg förra sommaren. Det sedan staten gått in med bidrag och stod för sommarlovskortet i alla län som önskade införa fria resor för elever på högstadiet och i årskurs ett och två på gymnasiet.

2017 genomfördes 194 000 ungdomsresor i länet, 2018 gjordes 386 000 resor.

Annons

Men i den budget som M och KD fick igenom i Sveriges riksdag fanns inte någon fortsatt satsning med för 2019.

– Och det har funnits en efterfrågan. Där har ungdomar hört av sig direkt till kommunerna och från Alvesta kom man med idén till oss. Vi fick frågan om vi kunde ta fram ett nytt sådant erbjudande och att kommunen skulle kunna betala för det, säger Carina Bengtsson (C), ordförande i Region Kronobergs trafiknämnd.

Även andra kommuner har visat intresse och nu finns ett färdigt förslag som regionen ska ta ställning till och som därefter ska skickas till länets kommuner. För den enskilda kommunen innebär det en kostnad om 250 kronor per elev som ska få sommarkortet. Väljer alla länets kommuner att ansluta sig sjunker priset per elev till 210 kronor.

Mellan tre och fyra miljoner kronor skulle Länstrafiken då få in, att jämföra med de 7,3 miljoner kronor staten skickade i statsbidrag 2018 för införandet.

– Jag tycker personligen det är mycket positivt. För oss i regionen är det ett nollresultat och vi tjänar inga pengar på ett införande men är det några vi ska lära att åka kollektivt så är det ungdomarna, säger Carina Bengtsson.

Eftersom det här är ett sätt för er att öka resandet, tycker du inte att Regionen skulle vara med och finansiera det?

– Nu kom idén från kommunerna och vi gör mer det här som ett uppdrag. Men vi har heller inget utrymme i vår budget i år. Kanske skulle vi kunna se på längre sikt, men inte i år, säger Carina Bengtsson.

Den invändningen har även kommunalrådet Anna Tenje (M) i Växjö kommun.

– Det finns inga medel i vår budget för det här förslaget, nu har jag inte sett det än och vi har inte diskuterat det mer ingående men det är regionen som är trafikhållare och har ansvaret. Ser de ett värde i att hitta framtida kunder och potentiella intäkter genom ett sådant här införande så får de också vara med och betala tycker jag, säger hon.

Som Anna Tenje ser på det är ett fritt sommarlovskort annars bara att betrakta som en utgift för Växjö kommun.

Jens NielsenSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons