Annons

Full fart inför biogasstarten

Inför slutbesiktningen i mellandagarna är det full gas på färdigställandet av ett nytt tankställe i Växjö där personbilar och bussar ska kunna fylla tankarna med biogas. I början av 2011 är det premiär för macken där även diesel av skogsråvara ska erbjudas framåt sommaren.
Växjö • Publicerad 22 december 2010
Det ska ta ett par, tre minuter att tanka en personbil med biogas och knappt en kvart för en buss, förklarar Stefan Hermasson framför den lagerbyggnad som nu uppförs.
Det ska ta ett par, tre minuter att tanka en personbil med biogas och knappt en kvart för en buss, förklarar Stefan Hermasson framför den lagerbyggnad som nu uppförs.Foto: Per-Erik Sandebäck
Per Hoffman, agent för det tyska företaget Bauer som tillverkat kompressionsanläggningen har stenkoll på alla ledningar.
Per Hoffman, agent för det tyska företaget Bauer som tillverkat kompressionsanläggningen har stenkoll på alla ledningar.Foto: Per-Erik Sandebäck

I slutet av januari eller början av februari är det tänkt att Växjös första publika biogasmack, ett samarbete mellan Hermi Bil och Preem, ska stå klar. Den är dessutom landets första privatägda.

I måndags kunde den 65 ton tunga kompressoranläggningen börja monteras sedan den anlänt från tillverkaren i München. I den finns förberett för anslutning till en ledning som så småningom ska leverera in biogas från kommunens avloppsreningsverk.

Annons

Tills det blir klart ska biogas köpas in och hämtas med lastbil i stora containertankar. Murandet av den lagerbyggnad som ska hysa tre sådana containrar är i full gång enligt de hårda säkerhetskrav som ställs.

– Vi har säkrat upp med leveranser från många olika håll samtidigt som lagret här blir ovanligt stort. Det ska garantera att det aldrig råder brist när någon ska fylla gastanken, säger Stefan Hermansson, ägare och vd för Hermi bil som investerat omkring fem miljoner kronor i anläggningen.

Pilotsatsningen görs på bilföretagets mark vid dess fastighet på Hammerdalsvägen.

– Biogasen är inte lönsam för oss direkt men på sikt ska den göra att vi tjänar pengar genom att kunna sälja fler av våra bilar för biogasdrift. Efterfrågan finns men utan tankställen i närheten är det svårt. Nu börjar de dock växa fram, till exempel i Älmhult, Värnamo, Olofström, Kalmar, Jönköping, säger Stefan Hermansson.

Förutom biogas kommer automatstationen att sälja etanol, bensin och diesel.

– Men vi jobbar stenhårt för att kunna ersätta vanlig diesel med miljödiesel gjord av tallolja i april eller maj. Det är ett jätteintressant bränsle från skogen, säger Stefan Hermansson.

Den förnyelsebara råvaran, tallrådiesel, tas fram vid en ny fabrik i Piteå där Södra, Sveaskog och Preem är några av delägarna.

Kent Axelsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons