Annons

Goda omdömen i extern utvärdering

Mohtaram får goda vitsord i den utvärdering som har gjorts av forskare. Och det är viktigt att det finns välfungerande hem och vårdmiljöer för flickor som utsätts för hedersförtryck, konstateras det i granskningen.
Växjö • Publicerad 20 december 2010

Det är Lars B Ohlsson, forskare vid socialhögskolan i Lund, som har genomfört en utvärdering av behandlingshemmet Mohtaram. Han har på plats genomfört intervjuer med personalen och flickor som har bott på hemmet.

Mohtarams idé är att invandrarflickor behöver en särskilt boende och en behandlingsmetod som passar deras bakgrund och erfarenheter. Vid hemmet arbetar socialpedagoger, lärare och studenter med olika kunskaper om religion och kultur och man knyter även till sig personal från hälso- och sjukvården, psykiatrin och psykologin.

Annons

Modellen går ut på att stärka flickornas identitet och jagkänsla. De får insikt i att de inte är ensamma om att utsättas för hedersförtryck. Enskilda behandlingsplaner och gruppstärkande övningar är viktiga delar i behandlingen.

Lars B Ohlsson konstaterar att forskningen kring hedersrelaterat våld är bristfällig. Några större undersökningar om hur invandrarflickor har det har inte gjorts. Behovet finns, särskilt med tanke på hur utsatta flickor lever i invandrartäta miljöer.

I utvärderingen framgår att hemmet har gjort ett bra arbete för flickorna. De har blivit stärkta, kunnat gå vidare i livet och det har funnits ett starkt engagemang från personalens sida. Däremot har det uppkommit samverkansproblem med de kommuner som placerat flickor vid Mohtaram. Skälet till detta tros vara den tydliga vårdideologiska inriktningen från hemmets sida.

Jan Bärtås
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons