Annons

Grand Samarkand ansöker om stöd för sänkta lokalhyror

Hyresvärdar kan söka ekonomiskt stöd för rabatterade lokalhyror i kölvattnet av coronaviruset.
Växjököpcentret Grand Samarkand har gjort 44 ansökningar och det begärda stödbeloppet landar sammanlagt på 3,5 miljoner kronor.
Växjö • Publicerad 26 juli 2020

Coronaviruset slår hårt mot näringslivet, och i våras beslutade regeringen att avsätta fem miljarder kronor i stöd till utsatta branscher som detaljhandel och hotell- och restaurangverksamhet.

Stödet innebär att hyresvärdar kan söka ekonomiska medel för att kompensera hyressänkningar för lokalhyresgäster vars intäkter sinat till följd av pandemin.

Annons

Det är länsstyrelsen i Skåne som har uppdraget att handlägga stödansökningarna från Kronobergs län, och hittills har 167 vädjande om hjälp från hyresvärdar i länet kommit in sedan ansökningsslussarna öppnade den 1 juli.

– Sammantaget har runt 2 700 ansökningar inkommit. Det är ungefär vad vi hade förväntat oss, säger Peter Cavala på länsstyrelsen i Skåne, som även har till uppdrag att administrera ärenden från Skåne och Blekinge.

Fastighetsbolaget Eurocommercial som äger Växjököpcentret Grand Samarkand är en av länshyresvärdarna som ansökt.

— Det var ett tufft läge för flera av våra hyresgäster initialt, varpå vi halverade hyreskostnaderna för att hjälpa dem. De som varit i behov av stöd, har vi också gett stöd, säger Jonas Gustavsson, fastighetschef på Eurocommercial.

Totalt huserar ett 70-tal butiker, kaféer och restauranger i shoppingcentret. Nu har man ansökt om hyresstöd för 44 av dem till ett värde av 3,5 miljoner kronor.

— Det är bland annat klädföretag. Men även smyckesbutiker och butiker som säljer hem- och hushållsartiklar, säger Jonas Gustavsson.

Av de 167 stödansökningarna i länet har tre än så länge blivit beviljade, och totalt har 21 247 kronor i stödpengar portionerats till hyresvärdar i Kronoberg. Men för Eurocommercial och Grand Samarkand har beskedet inte kommit ännu.

— Våra hyresgäster har tappat omsättning, och vi har förlorat hyresintäkter. Det här skulle vara ett sätt att mildra effekterna av krisen för båda parter. Stödet är jätteviktigt, säger Jonas Gustavsson.

Näst flest ansökningar i Kronobergs län har den före detta tenniskungen Stefan Edberg, och fastighetsbolaget Edberg Fastigheter gjort. Totalt har man ansökt om stöd för 12 hyresrabatter.

Från och med månadsskiftet juli/augusti utökas antalet branscher som kan ta del av stödet. Då ska bland annat krisdrabbade biluthyrningsfirmor, trafikskolor och sport- och fritidsutbildningar ges möjlighet till hyreslättnader.

Fakta

Antal stödansökningar per län

Blekinge län: 164

Dalarnas län: 491

Gotlands län: 64

Gävleborgs län: 310

Hallands län: 451

Jämtlands län: 184

Jönköpings län: 272

Kronobergs län: 167

Norrbottens län: 380

Skåne län: 2 296

Stockholms län: 5 876

Södermanlands län: 187

Uppsala län: 342

Värmlands län: 474

Västerbottens län: 250

Västernorrlands län: 249

Västmanlands län: 204

Västra Götalands län: 3 393

Örebro län: 541

Östergötlands län: 723

Totalt: 17 296

Albin LindströmSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons