Annons

Gratisfesten kostar 1,5 miljoner

I dag drar Karl Oskar­dagarna igång. Evenemanget är gratis för besökarna, men hur mycket kostar festivalen egentligen?
Växjö • Publicerad 8 augusti 2014
På torsdagen förebereddes det för fullt för Karl Oskardagarna som drar i?gång i dag.
På torsdagen förebereddes det för fullt för Karl Oskardagarna som drar i?gång i dag.Foto: André Larsson

Enligt arrangören Växjö Citysamverkan ligger budgeten på 1,5 miljoner kronor och de mesta intäkterna kommer från knallar och sponsorer.

Växjö Citysamverkan finansieras till en tredje­del av Växjö kommun med ett årligt bidrag på 1,1 miljoner kronor. Fastighetsägarna och handlarna/restaurangerna i centrum står för lika mycket var. Karl Oskar-dagarna arrangeras av Växjö Citysamverkan som bidrar med 400 000 kronor till evenemanget. Resterande del av budgeten, som ligger på 1,5 miljoner kronor, tas in via avgifter för knallar och handlare som har försäljning på gator och torg men en stor del kommer även in från sponsorer.

Annons

– Transportföretaget Alwex är huvudsponsor för ridningen som sker på Nygatan. De står för all kostnad med gruset och allt arbete som tillkommer där, säger Jenny Rungegård.

Växjö kommun bidrar inte med några pengar direkt till festivalen utan ger ett bidrag till Växjö Citysamverkan, sen är det de som fördelar de pengarna.

– Vi bidrar inte med pengar direkt till festivalen, utan vi ger bidrag till Växjö Citysamverkan. Däremot hjälper tekniska förvaltningen till med avspärrningar och en del av kravallstaketen, men de bistår även med utomhustoaletter, säger Thomas Karlsson, näringslivschef på Växjö kommun.

Jenny Rungegård på Växjö Citysamverkan berättar att Karl Oskar-dagarna är en viktig del i den totala marknadsföringen av kommunen.

– Alla evenemang som arrangeras är viktiga i att sätta bilden av en levande stadskärna och en aktiv kommun. Där är Karl Oskar-dagarna en av de viktigaste delarna.

Ger festivalen något tillbaka?

– Det blir ökad handel och försäljning under helgen. Men det går inte att mäta exakt. Däremot är det så att ju bättre och mer attraktiv stadskärna vi har desto mer besökare får kommunen och när besökandet ökar så leder det i sin tur till fler arbetstillfällen och att folk flyttar hit. Det ger en effekt till kommunen som inte går att mäta men det förklarar varför alla evenemang är viktiga för kommunen, säger Jenny Rungegård.

Per Jodenius
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons