Annons

Grävarbete påverkar trafiken

I går startade Växjö Energi, Veab, ett omfattande grävarbete som förväntas vara klart först i november. Det innebär att flera gator kommer att stängas av under olika perioder. I samband med detta passar även kommunens VA-avdelning på att renovera befintliga VA-ledningarna.
Växjö • Publicerad 5 augusti 2014
På grund av grävarbete har Smedjegatan stängts av under fem veckor.
På grund av grävarbete har Smedjegatan stängts av under fem veckor.Foto: 
Foto: Johan Christensen

Under gårdagen började Veab sitt grävarbete för att lägga ledningar för el, fjärrkyla och fjärrvärme. Detta arbete kommer att påverka trafiken på gator mellan Västra industriområdet och centrum. Grävningsarbetet är omfattande och är uppdelat i fem olika etapper och förväntas vara klart i november.

– Vi gräver inte hela sträckan under samma period. Det finns en risk att det ställer till en del bekymmer som trafikstörningar, men vi försöker att anpassa vårt arbete. När vi korsar Storgatan har vi exempelvis lagt arbetet under natten för att påverka så lite som möjligt. Det är även skyltat så man hittar andra vägar att ta sig fram på, säger Mats Lundin, marknadschef på Veab.

Annons

Anledningen till arbetet är bland annat en gammal elledning.

– Det finns en gammal elledning som måste bytas ut. Den strömförsörjer hela centrala Växjö. Vi behöver också bygga ut fjärrkylanätet för att serva kunder som finns och höja driftsäkerheten, säger Mats Lundin.

Inledningsvis sker avstängningar på Owe Jonssons väg och Storgatan.

– Det vi börjat med nu är att gräva från Owe Jonssons väg ut mot Storgatan och vi kommer även att gräva bort mot Söderleden. I september startar vi att gräva vid Söderleden till Wennerbergsgatan och Vattentorget. Det kommer att pågå hela hösten. Man får helt enkelt samsas på vägarna och vi ser helst att man visar respekt för entreprenörerna ute på vägarna och sänker hastigheten.

I samband med grävningsarbetet kommer kommunen att renovera de befintliga VA-ledningarna vid Smedjegatan.

- Det har varit mycket vattenläckor vid Smedjegatan, det går sönder lite då och då. Det passar bra att göra det just nu, eftersom den måste stängas av för andra ärenden, säger Mats Fridlund distributionschef på kommunens VA-avdelning.

Varför kommunen genomför detta efter semestertider när trafiken kan komma att öka, beror på synkroniseringen.

– Det är för att vi har synkroniserat arbetet med Veab. Vi har också haft semestertider och därför drar arbetet i?gång först nu, säger Mats Fridlund.

Först våren 2015 förväntas hela entreprenaden med återställningsarbetet vara klart. Mats Lundin på Veab säger att grävningsarbetet är nödvändigt.

– Växjö växer och blir större och då behöver man också bygga ut infrastrukturen. Det är viktigt att ha en fungerande el, fjärrvärme och fjärrkyla, men även VA-ledningar. Då får man stå ut med detta en kortare tid tills det är klart.

Julia Myllylä
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons