Annons

Gröna Växjö sämst på återvinning

Växjö och Alvesta ligger i topp i länet när handlar om antalet behöriga nior som söker till gymnasiet. Tingsryd är sämst. Och gröna Växjö är inget vidare på återvinning.
Växjö • Publicerad 9 mars 2011
Vem är bäst? Kommunalråden Bo Frank från Växjö, Åke Carlsson, Uppvidinge och Elizabeth Peltola, Älmhult, diskuterar kommunernas kvalité vid en träff på Videum i Växjö på onsdagen.
Vem är bäst? Kommunalråden Bo Frank från Växjö, Åke Carlsson, Uppvidinge och Elizabeth Peltola, Älmhult, diskuterar kommunernas kvalité vid en träff på Videum i Växjö på onsdagen.Foto: Stefan Fehrm

Det visar den kvalitetsranking av svenska kommuner som nu presenterats. I Kronoberg deltog sex kommuner. Ljungby och Lessebo ville inte vara med.

Kommunernas kvalitetssammanställning består av ett 40-tal mått indelade i fem områden: tillgänglighet, trygghet, delaktighet/information, effektivitet och samhällsutveckling.

Annons

Tanken är att medborgarna ska ha hjälp av sammanställningen när de står i begrepp att välja skola eller till vilken kommun de ska flytta. Och ställa krav på service. Materialet kommer att publiceras på alla deltagande kommuners hemsidor.

Inom de olika områdena kan skillnaderna vara ganska stora mellan kommunerna. Ibland är de hårfina. Här följer några exempel.

? Företagsklimat. Här sticker Markaryd ut genom att vara inte bara bäst i länet utan också fjärde bäst i hela landet. Alvesta hamnar sist.

? Sjuktal. Växjöbor är friskast, Markarydsbor mår sämst.

? Trygghet. Tryggast är man i Tingsryd, otryggast i Alvesta och Uppvidinge.

? Återvinning av hushållsavfall. Växjö sämst och Alvesta bäst.

? Information på hemsida: Tingsryd bäst, Uppvidinge sämst.

? Hemtjänst: I Tingsryd är människor nöjdast med hemtjänsten, i Växjö minst nöjdast.

? Vilken kommun upplevs mest attraktiv att bo i? Växjö bäst, Uppvidinge sämst.

Växjö bra på service och bemötande men dålig på återvinning av hushållsavfall. Hur rimmar detta med den gröna profilen?

Annons

– Vi vet om detta. Men när vi inför källsortering av matavfall som vi gör biogas av kommer vi att hamna i topp, säger kommunalrådet Bo Frank.

Frank anser också att resultatet av vilken kommun som är mest attraktiv att bo i kan te sig lite orättvist. Växjö med hela sitt utbud av aktiviteter borde istället jämföras med andra större städer.

Varför har Tingsryd den sämsta skolan?

Kommunalrådet Arne Karlsson säger att kommunen tvingats till stora nedskärningar på grund av vikande elevtal.

– Många elever har blivit drabbade av för många lärarbyten. Men vi har tagit tag i det nu.

Stefan Fehrm
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons