Annons

Grov nedskräpning mitt i strövområde

Ett tiotal grova sliprar, en mindre trappa i trä samt cementsäckar har dumpats i skogen på Hovshaga. – Vi ser allvarligt på sådant här. Får vi reda på vem som ligger bakom blir det åtalsanmälan, säger Mats Adolfsson Växjö kommun.
Växjö • Publicerad 31 augusti 2010
Grova sliprar, en mindre trappa i trä samt cementsäckar har dumpats i skogen på Hovshaga. Foto: Lina Alriksson
Grova sliprar, en mindre trappa i trä samt cementsäckar har dumpats i skogen på Hovshaga. Foto: Lina AlrikssonFoto: 

Området som bara ligger 100 – 150 meter från närmaste villa används frekvent av skolklasser och förskolor. Många Hovshagabor använder också området för promenader, hundrastning och motion. Att då någon väljer att dumpa sin rivna trädgårdsmur gjord av järnvägsliprar upprör.

– Det verkar som någon rivit sin gamla trädgårdsmur i trä för att gjuta nytt, det känns så onödigt att tro att man tjänar några 100-lappar på att göra så här, säger en irriterad granne till den privata tippen.

Annons

Mats Adolfsson på Växjö kommuns miljö- och hälsoskyddskontor som varit på platsen och tittat säger att det aktuella ärendet klassas som dumpning farligt avfall men att man inte hittat något som kan peka ut någon skyldig.

– Den här typen av nedskräpning dyker upp någon gång om året. Att det som i det här fallet handlar om grova sliprar och cementsäckar är dock inte så vanligt. Men någon fara för läckande miljögifter tror jag inte det är.

Han menar att de gifter som funnits i sliprarna, oftast arsenik och kreosot troligen redan har läckt ut på andra håll innan det hamnade i trädgården och sen där innan det hamnande i skogen.

– Men det är oerhört tråkigt att någon dumpar i skogen när de istället kunde kört och lämnat det på Norremark eller Häringetorps återvinningsstationeräven om det visserligen är mot en kostnad.

Får man reda på vem som ligger bakom blir det åtalsanmälan. Om vederbörande sedan åtalas och fälls leder det troligen till bötesstraff.

– Ja, men det brukar vara svårt att hitta skyldiga. Vi avvaktar lite sen får vi lämna det till gatukontoret för bortforsling, säger Mats Adolfsson.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons