Annons

Grupp studerar bommarna

En specialtillsatt grupp inom Trafikverket studerar varför bommarna på Liedbergsgatan ibland ligger nere i bortåt 20 minuter.
Växjö • Publicerad 17 januari 2012

Smålandsposten har tidigare beskrivit hur långa liggtider för bommarna gjort att människor ändå tar sig förbi plankorsningen. Det händer också att tåg passerar utan att bommarna fällts ner. I förra veckan var det dags igen. En kvinna som bor nära övergången berättar att ett Öresundståg tutade och sedan körde förbi plankorsningen.

Lokföraren gjorde helt rätt enligt Jörgen Borggren, chef för underhållsområde Syd på Trafikverket:

Annons

– De är inget fel på anläggningen. Om något fallerar får man passera om man förvissar sig om att plankorsningen är fri. Det är en normal åtgärd.

Det är problem med korsningen gång på gång, varför blir det inte rätt?

– Det kan vara arbete på spåret.

Problemet med bommar som är nedfällda lång tid är Jörgen Borggren väl medveten om. En speciell grupp har tillsatts för att specialstudera problemet.

– Vi jobbar hårt för att minska störningarna. Det är ett stort problem att ha plankorsningar i samhällen. Alternativet är att tågen kör rakt förbi Växjö, det tror jag inte växjöborna vill, säger Jörgen Borggren.

Beroende på vad gruppen kommer fram till kan automatisk bomfällning frångås enligt Jörgen Borggren.

– Vi får se om gruppen kan härleda problemen till exempelvis arbete på barngården eller något annat.

Hilda Frankki
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons