Annons

Guldet blev till sand

Företagaren lovade en av sina trogna kunder i Växjö att guld­affären skulle ge god förtjänst. Och fick låna 763 000 kronor för att klara finansieringen. Men allt visade sig vara en uppdiktad historia. Pengarna gick till att betala av andra skulder i stället.
Växjö • Publicerad 28 augusti 2010

I dag är företagaren försatt i personlig konkurs.

- Jag har inte ett öre på fickan, säger han till Smålandsposten.

Annons

Han har också åtalats för grovt bedrägeri.

-Men det kan det ju inte vara tal om. Min avsikt har hela tiden varit att betala tillbaka.

I slutet av 2008 kontaktade han en av sina kunder, en pensionerad man som för tillfället hade gott om lättillgängliga pengar på banken efter att ha ärvt en syster. Företagaren målade upp en historia om att han kände till en äldre kvinna i Åseda som ville sälja sina guldföremål.

Om de köpte det guldet och skickade ner det för förädling till Guldcentralen i Malmö så skulle de kunna göra en bra hacka.

Problemet var bara att företagaren inte hade egna resurser för att genomföra affären. Och det var bråttom. Andra spekulanter var också på gång, förklarade han och lockade med god förtjänst.

Det var frestande. Upplägget lät trovärdigt. Dessutom kände de ju varandra sedan lång tid tillbaka.

Snart hade kunden fört över 763?000 kronor till företagarens konto.

Inom några veckor skulle beloppet komma i retur – plus en förtjänst på runt 150 000 kronor. Det var så företagaren hade sagt.

Men så blev det inte. Pengarna dök aldrig upp. Tiden gick. Inte en krona kom in på kundens konto.

-Jag vill inte kommentera mina privata affärer, säger den lurade kunden som till slut kopplade in kronofogde, advokat och polis.

Annons

Polisutredningen som ligger till grund för åtalet visar hur han har försökt få tillbaks sina pengar. Från början är tonen tålmodig i mejlen som parterna skickat till varandra. Sedan blir det allt mer desperat.

”Varje historia har ett slut. Den här verkar sluta med förskräckelse”, skriver han bland annat i ett av mejlen.

Företagaren lovar på heder och samvete att han ska betala. Han väntar bara på att ett arv från hans styvfar ska komma in. Det ska lösa allting. Men det kom aldrig några arvspengar. Och det kommer det inte att göra heller.

– Min styvfar har backat ur. Han vill inte bli omnämnd i det här, säger företagaren.

Han medger att han diktat ihop hela historien om kvinnan i Åseda och guldaffären. Men han försäkrar att hans avsikt hela tiden har varit att betala tillbaka pengar.

Bakgrunden till att det blev som det blev är att han hamnat i en ”lånekarusell”, säger han.

Han lovade olika personer att göra bra affärer och sedan betalade han tillbaka lånade pengar med förtjänst och ränta. Men affärerna var i verkligheten inte särskilt framgångsrika. Därför blev han tvungen att låna ännu mer pengar och ännu mer pengar.

–?Det har blivit ohållbart, säger han.

När han fick loss den gamle kundens 763?000 kronor så slukades i stor sett hela beloppet direkt av andra skulder som han lovat att betala tillbaka.

– Jag hade lån på annat håll och var satt under press, hot och påtryckningar.

Annons

Men hur ser du själv på att du gjorde så här?

-Det var väl ganska dumt gjort av mig. Men jag har alltid haft för avsikt att göra rätt för mig. Och det kommer jag också att göra. Det jag är skyldig kommer jag att betala.

Döms han för grovt bedrägeri så ligger straffskalan på mellan sex månaders fängelse och sex års fängelse.

Lennart Ernstsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons