Annons

Gymnasielevere jobbar mot mobbning

Mobbning är ett ständigt problem på skolor och alla kan utsättas för det. Därför valde fem ungdomar på John Bauergymnasiet i Växjö att jobba med mobbning när de som projektarbete fick hjälpa en utsatt grupp.
Växjö • Publicerad 2 december 2011
Jakob Ronnebring, Anna Bose och Julia Fredriksson jobbar med ett projekt som berör mobbning.
Jakob Ronnebring, Anna Bose och Julia Fredriksson jobbar med ett projekt som berör mobbning.Foto: Lina Alriksson

Förr slogs och retades barnen på skolorna, men på senare tid har mobbningen flyttat till internet. Anna Bose, Jakob Ronnebring, Mirsad Tabakovic, Julia Fredriksson och Johannes Svensson pluggar första året på John Bauergymnasiet.

– Vi måste hela tiden uppmärksamma problemet och markera att det inte är okej med mobbning. Alla kan utsättas för mobbning – även vi, säger Anna Bose.

Annons

Ungdomarna fick i uppdrag att välja en utsatt grupp i samhället att hjälpa, då var valet självklart. Därefter började de samla information kring mobbning och tog kontakt med Friends.

– Till en början gick det segt, men nu går det väldigt bra, säger Jakob Ronnebring.

Projektgruppen kommer i veckan att sälja fika på Kronobergskolan och pengarna de får in går till Friends som stödjer kampen mot mobbning.

– Vi kommer att berätta om mobbning när vi är på Kronobergskolan, men även beröra nätmobbning som har ökat under de senaste åren, säger ung-domarna.

Anna Bose håller med om att nätmobbning är ett problem.

– Man är hjälplös när man får något elakt på sms eller via nätet, säger hon.

Enligt Ragnar Olsson, adjunkt i pedagogik vid Linnéuniversitet är mobbning ett komplext problem och kan ha många olika orsaker.

– Anonymiteten på nätet är oftast en av orsakerna, men mobbningen har inte förändrats. Den befinner sig delvis på en annat arena, säger han.

I dag väljer allt fler ungdomar att sköta sina relationer i högre grad via sociala medier.

– Det finns en sak som vi brukar framhålla som särskilt viktigt, vi vuxna måste intressera oss för vad som sker även på den digitala arenan. Vi kan inte skylla på att vi inte förstår tekniken eller att vi tillhör en annan digital generation. Vi måste hålla ett vakande öga över våra ungdomar, säger han.

Annons

Enligt Ragnar Olsson finns det både positiva och negativa delar med just nätmobbning.

– Saker som förr skedde i det fördolda, till exempel bakom ett skåp eller på toaletten i skolan, blir öppet på ett annat sätt och möjligt för oss vuxna att få syn på och agera mot. Vi vuxna måste våga se och våga ta oss an problemet, säger han.

Erivan Ali Rostam
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons