Annons

Hade rådjur i hemmet - misstänks för jaktbrott

En kvinna i Växjö utreds just nu för jaktbrott, efter att länsstyrelsen konstaterat att hon hade ett rådjur i sin bostad.
Växjö • Publicerad 5 september 2017
En 25-årig kvinna i Växjö är misstänkt för jaktbrott efter att länsstyrelsen funnit ett levande rådjur i hennes bostad. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Montage/TT
En 25-årig kvinna i Växjö är misstänkt för jaktbrott efter att länsstyrelsen funnit ett levande rådjur i hennes bostad. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Montage/TT

På tisdagen genomförde djurskyddshandläggare en oanmäld inspektion hos en kvinna i 25-årsåldern, i Växjö kommun. Inspektionen genomfördes efter att myndigheten tagit emot flera anmälningar om att kvinnan förvarade ett levande rådjur i sin bostad.

– Det fanns ett rådjur i bostaden när vi kom på besök, säger Anna Kanstrup, djurskyddshandläggare på Länsstyrelsen Kronoberg.

Annons

I en av anmälningarna, som Smålandsposten tagit del av, syns två bilder från kvinnans hem. På båda bilderna ses rådjuret röra sig fritt i kvinnans bostad, bland annat ligger rådjuret på soffan tillsammans med kvinnans katt.

– Rent generellt får man inte hålla vilda djur i sitt hem, utan ska man göra det krävs ett tillstånd och speciell utrustning, som hägn och så vidare. Saknar man tillstånd är det klassat som ett jaktbrott, säger Anna Kanstrup.

Så fort länsstyrelsen är klar med sin rapport från inspektionsbesöket lämnas ärendet över till polisen, för vidare utredning.

Den misstänkta kvinnan berättar för Smålandsposten att hon hade rådjuret hemma för rehabilitering.

– Han har varit hos mig i tre månader för att hans stukade fot skulle läka. Efter länsstyrelsens besök har jag valt att släppa ut honom i det fria, eftersom han nu var frisk och redo, säger hon.

Visste du om att det var olagligt?

– Nej. Jag fick den informationen av länsstyrelsen. Men om jag inte hade släppt ut honom nu hade de förmodligen avlivat honom direkt.

”Han har varit hos mig i tre månader för att hans stukade fot skulle läka”.

Misstänka kvinnan

Per JodeniusSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons