Annons

Håkan Julholt kan avgå i dag

Enligt flera svenska medier kommer Håkan Juholt att meddela sin avgång under en presskonferens i Oskarshamn i dag klockan 15. Efter interna krav på hans avgång säger Monica Haider, distriktsordförande för Social­demokraterna Kronoberg, att hon är förvånad över kraven.
Växjö • Publicerad 21 januari 2012

I går meddelande Socialdemokraternas verkställande utskott (VU) att Håkan Juholt får fortsatt förtroende. Men minst två partidistrikt har öppet krävt hans avgång, Västmanland och Örebro. Monica Haider, distriktsordförande för Social­demokraterna Kronoberg, säger att hon är förvånad över partidistriktens handlande.

– Det förvånar mig att man kräver en partiledares avgång över huvud taget, oavsett situationen. Vi har inte riktigt någon tradition av att göra så, säger hon.

Annons

Bör inte ett partidistrikt kunna kräva en partiledares avgång?

– Vi har ju kanaler i partiet för att sköta sådant här och dom tycker jag att man ska använda sig av. Vi har helt enkelt ingen tradition av att göra så. Vi brukar sköta sådant inom partiet, precis som andra partier gör.

Kronobergs partidistrikt har tidigare uttalat fortsatt förtroende för Håkan Juholt, inget nytt möte har hållits den här veckan för att ompröva ställningstagandet.

I dag klockan 15 håller Håkan Juholt en presskonferens i Oskarshamn, enligt flera medier kommer han då att meddela sin avgång. Även Malmös kommunalråd Illmar Reepalu (S) säger till TT att han tror att Juholt meddelar att han avgår i dag:

– Håkan är i en spiral som hela tiden leder åt fel håll. Jag tror att han säkert kommer fram till att det har ett högt pris för partiet. Och för honom själv måste det vara en olidlig situation. Jag förstår inte hur han orkat. Vilken annan människa som helst människa hade blivit sjuk av det här.

Emmylou Tuvhag
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons