Annons

Haliima får stanna - men hennes barn får inte komma

Haliima Ali Mohammed har sju barn. Dem har hon inte sett på snart två år.
Växjö • Publicerad 13 augusti 2010
Foto: Olof Elfverson

Hon är 43 år och har varit i Sverige i nio månader. Ensam. Hela familjen flydde från Somalia till Kenya när Al-Shabaab, en islamistisk gruppering, ville att ett av barnen skulle börja kriga för dem. Hennes makes bror stannade för att se efter huset men blev dödad.

- Om man inte vill att ens barn ska kriga, statuerar de exempel genom att döda, säger Haliima Ali Mohammed.

Annons

Hon har sju egna barn. Tre av dem är äldre och finns i Etiopien. De andra fyra finns tillsammans med en flicka som familjen tagit hand om med hennes man i Kenya. Förra året tillfångatogs hennes man och fängslades. Andra somalier hjälptes åt att samla ihop pengar som muta och fick honom fri efter sju dagar. Familjen i Kenya lever under hot. Då och då tvingas somalier från sina hem i Kenya och blir avsläppta vid gränsen mellan Kenya och Somalia. Att återvända till hemtrakterna i Somalia är förenat med livsfara.

Hon är helt uppfylld av att få återförenas med sin familj, några andra drömmar finns inte.

- Om min familj kom hit skulle vi få ett bra liv tillsammans. Man kan inte leva utan sin familj.

Samtidigt börjar hon känna sig uppgiven och deprimerad. Jag frågar hur hon mår och får till svar:

- Ibland när jag är ute och går så vill jag bara fortsätta gå, rätt ut i vägen. Jag vet inte ens vad jag hoppas på längre.

Familjen valde att låta Haliima ensam försöka ta sig till Sverige för att få uppehållstillstånd och därigenom kunna ansöka om att resten av familjen skulle få flytta till Sverige. När Haliima kom till Sverige gjordes intervjuer med hjälp av en somalisk tolk för att fastställa att hon verkligen är somalier. Hon kommer från Mogadishu och fick bland annat beskriva landskapet där. Uppehållstillstånd fick hon i november 2009. I januari 2010 ansökte hon om att resten av familjen skulle få flytta hit. I maj gjordes en intervju med henne. I juni fick hon besked att hon skulle skicka in papper som styrker barnens identitet. När papprena skickades in tog det en vecka innan svaret kom tillbaka. Avslag.

- Migrationsverket hade fått brevet och skickat avslaget samma dag. Mina barn är födda i ett papperslöst land, Somalia har inte fungerat på över 20 år. När man flyr för sitt liv tänker man inte på att man behöver några papper med sig. Jag har fått låna pengar av andra somalier i Växjö för att kunna skaffa somaliska pass till min man och mina barn. Det kostade 6000 kronor.

Men passen godtas inte av migrationsverket i Sverige.

Hon har kontakt med sin man och sina barn. Barnen är nu mellan åtta och sjutton år. Hon har inte sett dem sedan i september 2008. När vi pratar om dem kan hon inte hålla tillbaka tårarna:

- Ursäkta mig att jag gråter. Jag blir så känslosam när jag tänker på barnen. Jag är väldigt orolig för vad som ska hända med dem. Min yngsta dotter har svår astma, min man har berättat att han sitter ute med henne vissa nätter och häller vatten över henne för att hon ska kunna andas.

Annons

Att åka tillbaka till Kenya är inget alternativ. Det kostar för mycket pengar. Så hon fortsätter att skicka det hon kan undvara för att barnen inte ska svälta. Och väntar.

Så säger reglerna om rätten att flytta till familj i Sverige

- En medborgare i ett land utanför EU som vill flytta till en familjemedlem i Sverige måste ansöka om uppehållstillstånd.

- Man har rätt att få uppehållstillstånd om man är gift, har ingått registrerat partnerskap eller är sambo med någon som bor i Sverige.

- Barn under 18 år har rätt att återförenas med sina föräldrar förutsatt att föräldrarna eller vårdnadshavarna har gett ett skriftligt medgivande.

Källa: migrationsverket.se

Anna Fritzén
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons