Annons

Håller Växjövattnet klassen?

I mars förra året fick Växjöborna ett nytt dricksvatten. Sedan dess har få klagat på smaken, men hur gott är det egentligen? Nästa vecka ska en jury med känsliga smaklökar ge sitt omdöme.
Växjö • Publicerad 14 oktober 2010
Bilden på dataskärmen berättar det mesta om Växjös vatten, pH-värde, temperatur, vattenmängd med mera.
Bilden på dataskärmen berättar det mesta om Växjös vatten, pH-värde, temperatur, vattenmängd med mera.Foto: Lars-Göran Rydqvist
I den här flaskan, ur den här kranen i tekniska förvaltningens kök, ska Anneli Ekstedt tömma vatten på morgonen den 20 oktober. Sedan ska en jury säga sitt.
I den här flaskan, ur den här kranen i tekniska förvaltningens kök, ska Anneli Ekstedt tömma vatten på morgonen den 20 oktober. Sedan ska en jury säga sitt.Foto: Lars-Göran Rydqvist
Vattenprovet till tävlingen ska tas från en kran i en offentlig byggnad i kommunen, som här i köket på tekniska förvaltningen.
Vattenprovet till tävlingen ska tas från en kran i en offentlig byggnad i kommunen, som här i köket på tekniska förvaltningen.Foto: Lars-Göran Rydqvist
Va-chefen Pehr Andersson kan följa allt om vattnets flöde på sitt kontor i kommunhuset.
Va-chefen Pehr Andersson kan följa allt om vattnets flöde på sitt kontor i kommunhuset.Foto: Lars-Göran Rydqvist

Kranöppningen den 3 mars förra året var efterlängtad. Efter decennier av klagomål och utredningar skulle Helgasjöns ytvatten ersättas med grundvatten från Bergaåsen norr om Ljungby. Trots att det föregåtts av åtskilliga provkörningar fanns oron att något skulle gå snett, att det nya vattnet inte skulle trivas i de gamla rören och vattenbytet inte bli den succé man hoppades på.

Men nu, ett och ett halvt år senare, kan va-chefen Pehr Andersson och biträdande vattenchefen Anneli Ekstedt konstatera att allt fungerat mycket bra.

Annons

- Det har varit en del tekniska problem, det blir det alltid, men ingenting när det gäller vattnets kvalitet, säger Pehr Andersson.

I stället för att klaga har invånare ringt och berömt och nu ska alltså proffsen säga sitt. När landets kommuner i höst tävlar om Sveriges godaste kranvatten är det ledande vinprovare som tömmer glasen.

- Visst skulle det vara roligt att vinna, men framför allt handlar det om marknadsföring av kranvatten i stort, säger Anneli Ekstedt.

Arrangör av tävlingen är Svenskt Vatten, en organisation som företräder va-verken och va-bolagen i Sverige. Vid senaste tävlingen, år 2005, vann Lilla Edets vatten med följande motivering:

”Ett vatten i världsklass med en elegant, frisk fjällbäckskänsla. Kort sagt: Livets vatten.”

Det som avgör tävlingen har ingenting med faktiska kvalitetsaspekter att göra. Allt är, precis som i vinprovningar, en fråga om tycke och smak.

Men den som vill ha mer objektiva beskrivningar av Växjös nya vatten kan få det också. Den klorering som skedde när vattnet togs från Helgasjön behölls över första sommaren, men från och med hösten 2009 finns inget klor i Växjös kranvatten. Det enda som numera tillsätts när vattnet pumpats upp från Bergaåsen är krita och kolsyra. Det behövs för att höja pH-värdet och få upp alkaliniteten, alltså hålla värdet på en stabil nivå. Efter en ny grusåsfiltrering justeras det ännu en gång, nu med kolsyra och soda.

-Vi har ett mycket stabilt pH-värde. Det kan variera med någon tiondel och då tycker vi att det är mycket, säger Pehr Andersson.

Men pH-värdet är ingenting som juryn lär känna av när det den 20 oktober är deltävling i Växjö, med vatten från 17 kommuner. Bland Växjös konkurrenter finns Alvesta – kommunen som gjorde som Växjö och tog samma nya vatten från Bergaåsen. Om juryn efter sin blindtest lyckas känna någon skillnad på det återstår att se.

Elisabeth Cederholm
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons