Annons

Hallrup vill ha konstverken

Affärsmannen Olof Hallrup anser att det är han som äger konsten på konsterthuset i Växjö. Men Elite Hotel Park, som driver verksamheten, vägrar lämna ut konstföremålen.
Växjö • Publicerad 25 oktober 2012
GÅVA Glaskonstnären Ann Wolfs utsmyckning, Ganymedes, hänger över ena trappan till konsterthussalen och är ett av de konstföremål som finns med på Olof Hallrups lista. Den skänktes som gåva av en rad olika företag, bland andra ABB Fläkt Industri, KF Göta och VME Articulated Haulers.
GÅVA Glaskonstnären Ann Wolfs utsmyckning, Ganymedes, hänger över ena trappan till konsterthussalen och är ett av de konstföremål som finns med på Olof Hallrups lista. Den skänktes som gåva av en rad olika företag, bland andra ABB Fläkt Industri, KF Göta och VME Articulated Haulers.Foto: Lennart Ernstsson

– Jag tycker inte att konserthuset ska plundras på konst som var ämnad som utsmyckning när den köptes, säger hotelldirektören Helen Bäckstedt.

Olof Hallrup har nu vänt sig till kronofogden och ansökt om så kallad särskild handräckning för att få loss konsten som smyckar konserthuset. Han anser att han, genom sitt bolag Karlo Hallrup AB, är den rättmätige ägaren och presenterar en lista på ett 30-tal konstföremål och även flyglar som finns eller har funnits i konserthuset.

Annons

Han hänvisar till sin advokat när Smålandsposten når honom.

– Du får prata med advokaten. Det är han som håller i det. Jag har faktiskt ingen åsikt, säger Olof Hallrup.

Han köpte aktierna i konserthusbolaget 1998 och anser att ägandet av den konstnärliga utsmyckningen följer med bolaget som numera heter Karlo Hallrup AB.

Han hänvisar bland annat till ett depositionsavtal från 2004 för att styrka sin version och för att komma åt föremålen.

Men det här ställer vare sig Elite eller Växjö kommun upp på. Parterna har nu dragit i gång en process för att försöka reda ut ägarförhållandet. Depositionsavtalet avfärdas som en skenhandling i det svar som hotellkedjan lämnat till kronofogden.

Helen Bäckstedt:

– Vi kan ju inte lämna ut saker om vi tvivlar på att det är rätt person som vi lämnar ut dem till. Vår inställning är att vi måste titta på det här rent juridiskt. Det är en juridisk fråga och vi har kopplat in vår jurist. Man kan tycka saker med hjärtat men det är juridiken som avgör. Vi agerar inte för vår egen sak utan för vad vi tycker är bäst för konserthuset.

– Elite gör inte anspråk på att äga konsten. Men vi ser ju gärna att den är kvar i konserthuset. Från början var det ju så att den här konsten skänktes och vi menar att syftet måste ha varit att det här var konst som skulle placeras i det här fina konserthuset och jag tror att syftet från bidragsgivarna var att den skulle få vara kvar i konserthuset.

Utspelet från Hallrup har även mötts av reaktioner på Växjö kommun, som har stora intressen i konserthuset som hyresgäst. Magnus Bengtsson är jurist på Växjö kommun.

– Vi godtar inte hans version. Vi kommer nu för vår egen del att se över hur äganderätten ser ut, vem som äger föremålen. Vår utgångspunkt är att det här är utsmyckning av konserthuset och inget som ska tillfalla ett bolag i slutänden.

Annons

Varför?

– För att det är gåvor. Tanken var ju att det skulle vara en del av konserthuset. Det ska ju inte försvinna bara för att ett bolag säljer konserthuset eller överlåter verksamheten. Vi utgår från att gåvoavsikten har varit att konsten skulle tillföras konserthuset som byggnad. Sedan får vi helt enkelt utreda hur äganderättsgången ser ut här.

Smålandsposten har tidigare berättat om renoveringsbehovet av konsertflygeln som står i konserthuset, en Steinway & Sons som skänktes av Sparbanken. Det arbetet står stilla på grund av tvisten.

– Men det kommer vi att lösa. Det är en liten fråga i sammanhanget, säger Helen Bäckstedt.

Den före detta bankdirektören på Sparbanken, Bernt Gröön, som basade för banken när konserthuset byggdes minns inte de exakta turerna kring flygeln och säger:

– Jag har ingen bestämd uppfattning men vi har i varje fall inte skänkt den till Hallrup.

Fotnot: Fastigheterna ägs i dag av APIV Sweden Växjö AB som i sin tur ägs av en fond med bas i England. Fastighetsägaren har hittills inte intresserat sig för ägarförhållandet när det gäller utsmyckningarna i konserthuset. Smålandsposten den 29 september i år.

Lennart Ernstsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons