Annons

Hälsa och utomhusaktiviteter står på schemat när ungdomar förenas

Syftet med lägret är att ungdomar från olika länder ska träffas och lära sig om olika teman på ett informellt sätt.
Totalt deltar 25 ung­domar från Armenien, Serbien, Polen och Kronoberg.
Växjö • Publicerad 8 augusti 2014
Ungdomarna kommer i år från Armenien, Serbien, Polen och Sverige.
Ungdomarna kommer i år från Armenien, Serbien, Polen och Sverige.Foto: Johan Christensen

Exempel på veckans aktiviteter är att gå på skattjakt och diskutera allemansrätten. På torsdagen stod bland annat kanotpaddlande på schemat.

– Vi ska paddla ut till Kronobergs slottsruin. Sedan ska vi äta pizza, säger Tessan Nordeman, projektledare och internationell koordinator på Globala Kronoberg, som arrangerar lägret varje år.

Annons

Globala Kronobergs tar emot och skickar iväg ungdomar som volontärer inom ramen för EU-programmet Erasmus+. Lägerdeltagarna kom till Växjö i måndags och stannar till nästa måndag. Under veckan bor de tillsammans i Fyllerydsstugan i Sandsbro.

Ana Matusevi - från den polska staden Gdynia är en av totalt sju ungdomar från Polen. Hon representerar ungdomsnätverket Centre for Youth Cooperation and Mobility.

– Vi genomför bland annat utbyten mellan ­olika länder för att få möjlighet att tillbringa tid och umgås med ungdomar från andra länder, säger Ana Matusevi?.

Hon är positivt överraskad över det fina svenska sommarvädret, även om det regnade på ankomstdagen.

Annars har kanotpaddlandet gjort starkast avtryck hittills på Ana Matusevi.

– Det var första gången för mig. Jag var lite rädd innan eftersom jag inte kan simma. Men nu tycker jag att det är fantastiskt.

Christoffer Nilsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons