Annons

Hamn ska rustas upp - då måste vattnet sänkas

Växjö kommun planerar för en välbehövlig upprustning av hamnen i Räppe
Växjö • Publicerad 9 maj 2019
Räppe hamn. Här planerar kommunen för restaurering
Räppe hamn. Här planerar kommunen för restaureringFoto: URBAN NILSSON

Räppe hamn med kanaler in i Toftasjön samt till Asa via Åby sluss var förr en mycket viktig del i transportnätet kring industrin som en gång fanns i Räppe.

Idag är nyttotrafiken i stort sett ett minne blott. Nu har fritidsbåtarna tagit över och Öjaby båtklubb arrenderar hamnen av Växjö kommun. Kommunen har planer på att rusta upp delar av kanterna som omger hamnbassängen. De gamla stenskodda stödmurarna har börjat ge vika och innebär vissa risker för människor som vistas där.

Annons

Sträckan som behöver renoveras ligger på den östra sidan av hamnbassängen och är cirka 60 meter lång.

Kommunen tillsammans med personal från Skanska och konsultbolaget Sweco har tagit fram förslag på åtgärder. Ett alternativ är att helt enkelt ta bort kajkanten och anlägga en slänt i stället. Men eftersom det handlar om en historiskt värdefull miljö förespråkar tjänstemännen en så kallad antikvarisk restaurering, det vill säga att kajen repareras så att hamnområdet bevaras som det ser ut i dag.

– Men detta förutsätter troligtvis att vi sänker vattennivån i hamnbassängen med cirka en meter vilket är en ganska stor operation, säger Andreas Hedrén, sjömiljöansvarig på kommunens tekniska förvaltning.

Andreas Hedrén, sjömiljöansvarig på Växjö kommun.
Andreas Hedrén, sjömiljöansvarig på Växjö kommun.Foto: Lars-Goran Rydqvist

Kostnaden för projektet beräknas till cirka 1,5 miljoner kronor. Andreas Hedrén hoppas också på bidrag från länsstyrelsen.

Trafikverket ska framöver sanera i området och gräva upp förorenade jordmassor. Även detta arbete kan innebära att vattennivån i hamnbassängen behöver sänkas.

– Därför är det bra om vi kan samordna vårt arbete med Trafikverkets.

Stefan FehrmSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons