1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Här finns Sveriges bästa sjukhus

Universitetssjukhuset Örebro, Värnamo sjukhus och Oskarshamns sjukhus har korats till Sverige bästa sjukhus 2018, i varsin kategori. Det är tidningen Dagens Medicin som jämfört sjukhus över hela landet. Centrallasarettet i Växjö hamnar på tionde plats.
Centrallasarettet i Växjö hamnar på tionde plats i kategorin mellanstora sjukhus, i Dagens medicins granskning. Arkivfoto

Jämförelsen visar att storstadssjukhusen Karolinska och Danderyd i Stockholm under 2018 halkat utanför de tre topplaceringarna.

I kategorin universitetssjukhus vinner uppstickaren USÖ i Örebro tack vare att man skärpt tillgängligheten rejält, förutom att den medicinska kvaliteten ligger i toppklass. Just medicinsk kvalitet och tillgänglighet, det vill säga väntetider, utgör de tyngsta nämnarna i rankningen.

Tvåa bland universitetssjukhusen kommer Nus i Umeå, som halkat ner ett steg efter att ha vunnit två år i rad, då man tappat vad gäller jämförelsen i väntetider mot andra sjukhus. Linköping kommer på tredje plats.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)

Bland de mellanstora sjukhusen vinner Värnamo sjukhus, följt av Höglandssjukhuset Eksjö och Västerviks sjukhus.

Centrallasarettet i Växjö tillhör kategorin mellanstora sjukhus och hamnar på tionde plats av totalt 35 stycken i Dagens Medicins granskning.

När det gäller de mindre sjukhusen står Oskarshamns sjukhus, Capio S:t Görans sjukhus i Stockholm och Norrtälje sjukhus för de tre topplaceringarna. Ljungby lasarett finns inte med på topplistan i denna kategori

Underlaget till jämförelsen kommer från uppgifter som sjukhusen själva rapporterat in till olika kvalitetsregister. Bland annat jämförs medicinsk kvalitet, hygien, tillgänglighet och patientnöjdhet.

TT/SMP

Läs mer

Sjukvård

Hyrpersonal hoppar av – BB stänger två salar

Verksamhetschefen: ”Vi har klarat av situationen”.

Dricksvatten

Kommunen tar bort uppmaning att koka dricksvattnet

”Kontroller visar att dricksvattnet är fullt tjänligt och därmed inte längre behöver kokas. I och med det kan vattnet användas som vanligt igen.”

Djur och natur

Högsäsong på katthotellet

Under semestern är det många som letar kattvakt. På Tingsryds katthotell finns alla bekvämligheter för den pälsbeklädda i familjen.

Ledare

Politiskt ofog på SVT

Johansson ville inte debattera något. Han var tvärtom där på villkor att få slippa.

Ledare

Tig ej mer om Flam

Facebook behöver inte lämna någon förklaring till Flam utan kan kasta fram några standardiserade fraser om lämplighet.

Ledare

Ledare: EU-nivå av fårskallighet

Det innebär att en fond som innehåller så mycket som en hundralapp i bidrag bär fröet till konflikt