Annons

Här läggs grunden för framtidens industri

Aimée Estrada Hermansson, 16 år, bygger en lampa.
– Jag tycker att det är rätt intressant. Jag skulle kunna tänka mig att bli ingenjör.
På Epic får hon möjlighet att bekanta sig med tekniken.
Växjö • Publicerad 22 april 2019
På Epic finns toppmodern utrustning, som den här roboten, visar Maja Karlberg, verksamhetsansvarig.
På Epic finns toppmodern utrustning, som den här roboten, visar Maja Karlberg, verksamhetsansvarig.Foto: Filip Sjöfors

Det är lite pilligt när Aimée Estrada Hermansson med hjälp av en limpistol försöker få ljusdioden, den fiberoptiska kabeln och de andra delarna att hänga ihop.

– Det är lite svårt faktiskt, säger hon.

Annons

Den här dagen är Epic öppet för tjejer mellan 13 och 19 år som vid olika stationer provar på vad ett tekniskt yrke kan innebära.

– Jag testade för att se om det skulle vara intressant att gå någon utbildning, men vi får se, säger Lova Örum-Gad, klasskamrat med Aimée Estrada Hermansson på Växjö internationella skola.

Lite pilligt är det när Aimée Estrada Hermansson och Lova Örum-Gad bygger lysdioder.
Lite pilligt är det när Aimée Estrada Hermansson och Lova Örum-Gad bygger lysdioder.Foto: Filip Sjöfors

Att öka intresset för utbildningar och yrken inom teknik är syftet med Gotech, en förening med 13 industriföretag i Växjö och Alvesta som tagit initiativet till Epic. Innovations- och teknologicentret på universitetsområdet som invigdes i augusti i fjol.

Verksamheten drivs av Gotech tillsammans med Handelskammaren. Växjö kommun och Linnéuniversitetet är viktiga samarbetspartners som tillsammans med de inblandade företagen finansierar driften med totalt cirka tio miljoner kronor årligen.

– Vi har ett koncept som vi tror på, att vi samutnyttjar både lokalerna och maskinparken. Det innebär att vi kan hålla en helt annan nivå på tekniken än om vi skulle spridit ut maskiner eller verkstäder på olika utbildningsanordnare, säger Maja Karlberg som är verksamhetsansvarig.

Huvuddelen av den 2 200 kvadratmeter stora byggnaden består av en verkstadslokal som liknar en modern industri.

Här finns prototypverkstad, mätlabb, designverkstad med tredimensionell printer, datorstyrda svarvar och fräsar, robotiserad svets- och plåtbearbetning samt en komplett miniatyrfabrik som kan styras digitalt för tillverkning av termometrar.

En miniatyrfabrik för tillverkning av termometrar är ett av de mer spektakulära inslagen på Epic. Det är den andra anläggningen i Sverige, berättar Maja Karlberg som är verksamhetsansvarig.
En miniatyrfabrik för tillverkning av termometrar är ett av de mer spektakulära inslagen på Epic. Det är den andra anläggningen i Sverige, berättar Maja Karlberg som är verksamhetsansvarig.Foto: Filip Sjöfors

– Detta är den andra anläggningen i Sverige, säger Maja Karlberg när hon visar flödet genom den lilla fabriken från orderläggning via beställning av råvara och montering till paketering för leverans.

Studenter och forskare på Linnéuniversitetet använder utrustningen här, liksom elever på tekniska gymnasieutbildningar vid Kungsmadskolan och Teknikum.

– Det är första året vi är där och det är inkörning. Det finns säkert saker som vi kan förbättra, till exempel hur vi lägger scheman. Den stora fördelen är att vi får vara i lokaler som har den absolut senaste utrustningen. Här ger vi alla möjligheter till en fantastiskt fin utbildning, säger Tomas Wijk, rektor för industritekniska programmet på Kungsmadskolan.

Annons

Det var när antalet sökande dit var så få att programmet hotades av nedläggning, som berörda företag bildade Gotech.

– Vi hade inte innan sett att det var teknikföretagens roll att fylla skolorna. Vi ser att det har blivit mycket bättre sedan dess. Hur mycket våra insatser har betytt är svårt att mäta, säger Bengt Swanström, Willos huvudägare och Gotechs ordförande som har varit med på den åtta år långa resan från idé till verklighet för Epic.

Huvuddelen av Epic är en verkstadslokal som liknar en modern industri.
Huvuddelen av Epic är en verkstadslokal som liknar en modern industri.Foto: Filip Sjöfors

Det var många intressen som skulle förenas och frågor som skulle besvaras om finansiering, lokalisering och innehåll. Under tiden fick Gotech husera i olika tillfälliga lokaler.

– Epic betyder jättemycket, vi har helt plötsligt en egen arena som vi inte har haft tidigare. Vi kan locka hit fler men också se till att de som väljer tekniska utbildningar får med sig de kunskaper de behöver i större utsträckning genom att vi ligger på samma nivå som ute på industrierna, säger Maja Karlberg.

”Jag vill gärna bygga vidare på det och ser att det är helt nödvändigt för regionen och våra företag att samarbeta för att kunna överleva och möta framtiden.”

Verksamheten är fortfarande under uppbyggnad. Det finns idéer om hur den kan utvecklas med bland annat fler aktiviteter för unga nyfikna, vidareutbildning för personal på inblandade företag och ett större geografiskt intresseområde.

Jonas Lakhall är sedan förra året platschef på det största engagerade företaget, Volvo CE i Braås.

– Jag är fantastiskt glad över att man har tagit det här initiativet som jag tror är unikt i Sverige. Jag vill gärna bygga vidare på det och ser att det är helt nödvändigt för regionen och våra företag att samarbeta för att kunna överleva och möta framtiden. Om vi inte får bra kompetensförsörjning kommer vi inte att kunna hålla den teknikutveckling som vi behöver i våra företag.

Johan PerssonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons