Annons

Här räddas bokarna

Arenastadsbygget är i full gång och grävmaskiner gräver för fullt i vårsolen. Allt väl för alla utom ett antal bokar som tillbringat de senaste femton åren i området. Nu har kommunen beslutat att de ska räddas genom att flyttas.
Växjö • Publicerad 29 mars 2011
Landskapsarkitekt Malin Karlsson diskuterar med trädkonsulent Örjan Stål.
Landskapsarkitekt Malin Karlsson diskuterar med trädkonsulent Örjan Stål.Foto: Thomas Holmgren
Foto: Thomas Holmgren
Första boken är nästan på plats.
Första boken är nästan på plats.Foto: Thomas Holmgren
Upp till 2,5 meter i diameter kan klon greppa.
Upp till 2,5 meter i diameter kan klon greppa.Foto: Thomas Holmgren

-De var så vackra. Det är synd att såga ner dem, säger Malin Karlsson, landskapsarkitekt vid Växjö kommun.

Men att flytta träd som växt under 10–15 år är inte en helt lätt uppgift. För att lösa problemet har kommunen tagit in en firma från Tyskland.

Annons

För att flytta träden har bolaget kört upp den så kallade ”Optimal trädflyttningsmaskin 2500”, en lastbil utrustad med en grävklo som kan lyfta ett föremål med upp till två och en halv meter i diameter.

-Det är den näst största av sådana här maskiner Europa, säger Örjan Stål, trädkonsulent som an­litats för jobbet.

Det är tio bokar som ska flyttas för kommunens räkning. Och kostnaden ligger på 12?000 kronor per träd. Alltså en sluträkning på ungefär 120 000 kronor för alla tio träden. En kostnad som Örjan Stål tycker det är värt.

– Man har från kommunens sida lagt ut mycket pengar från början på de här träden. Nu blir de en investering på upp till hundra år. På en plant­skola hade de här träden kostat mellan 20?000–40?000 kronor, förklarar han.

Metoden att flytta träd är vanlig i Tyskland, men i Sverige har vi inte samma kompetens och därför har kommunen anlitat det tyska bolaget, förklarar Malin Karlsson.

Bolaget ska nu flytta de tio träd som kommunen beställt men även åtta andra träd som kommunen annars skulle ha gjort sig av med.

-?När vi annonserade ut dem blev det nästan budgivning. Bokar är eftertraktade i Sverige. Nu ska sex stycken till Lund och två till Uppsala, berättar Örjan Stål.

Bokarna kommer nu att få nya platser runt om i Växjö. Bland annat ska fyra stå vid Strandbjörket, tre i Linné­parken och två vid slutet av Södra Järnvägsgatan.

Thomas Holmgren
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons