Annons

Här välkomnas politiska partier

Politiska budskap stoppas på universitet och högskolor, enligt upprörda studentförbund. Men på Linnéuniversitetet välkomnas de.
– Vi har haft väldig tur, säger Daniel Noregran, ordförande i Moderata studenter på campus i Växjö.
Växjö • Publicerad 24 augusti 2010

I en debattartikel i tisdagens Dagens Nyheter kräver politiska studentförbund att de ska få sprida information på samma villkor som andra föreningar. I dag nekas de enligt artikeln tillträde till många universitet och högskolor, något som upprör företrädarna för samtliga riksdagspartiers studentförbund.

– Vi har hört från vänner på andra håll att de måste stå ute i kylan med sin information. Men i Växjö har vi både fått låna lokal och använda de bord som finns i huset, säger Daniel Noregran.

Annons

Viktor Stenman, styrelseledamot i Vänsterns studentförbund, är lika nöjd med hur de politiska organisationerna har blivit behandlade i Växjö.

– Växjö universitetet har varit känt för att låta dem komma in, säger Viktor Stenman.

Och så ska det vara även på Linnéuniversitetet förklarar fastighetschef Christel Olsson.

– Vi förstod att den här frågan skulle komma och det var viktigt att ha klara riktlinjer.

I maj beslutade rektor Stephen Hwang därför om en policy för hur universitetets lokaler skulle upplåtas. Att neka eller tillåta samtliga politiska organisationer var alternativen, och ledningen valde det sistnämnda. Värdet av öppenhet ska prioriteras och Linnéuniversitetet vara en mötesplats för kultur och samhällsdebatt.

– Intresset är koncentrerat till valår och nu har det börjat komma frågor, säger Christel Olsson.

Studentförbunden ligger i startgroparna.

– Vi ska göra dörrknackning på campus, vara med på novischmässan och kampanja med allianspartierna. Sista veckan blir det mycket, säger Daniel Noregran.

Elisabeth Cederholm
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons