Annons

Hela Norremarksåsen grävs bort

Norremarksåsen sprängs bort och en ny gata dras fram. Så ser det förslag till detaljplan för handelsområde Norremark ut som nu även kommunstyrelsen skall ta ställning till.
Växjö • Publicerad 7 augusti 2010

Smålandsposten har tidigare skrivit om planerna på att jämna ut Norremarksåsen för att bereda mer mark för företagsetableringar. Arbetet med den nya planen har pågått i ett par år. Uppdraget till stadsbyggnadskontoret gavs i slutet av 2008 men nu närmar sig den delen av arbetet sitt slut. De flesta samrådsyttranden har kommit in och nu har turen kommit till kommunstyrelsens arbetsutskott. ­­

Åsen på Norremark, som består av berg och morän, har diskuterats sedan området började expandera kring millennieskiftet. Först var tanken att försöka bevara så mycket som möjligt av åsen men i det förslag som nu ligger tas hela åsen bort eftersom man planerar för en gata genom den nuvarande åsen.

Annons

– Gatan fanns inte med från början men efter önskemål från handlarna tog vi med den i planen, säger Pehr Ånelius, planingenjör.

De naturvärden som kan finnas i området menar kommunen är ringa. Länsstyrelsen klassar området som ett klass 3-område, den lägsta naturskyddsklassen, och eftersom området redan har utsatts för ingrepp och det finns liknande natur i när­­- området, som nyinrättade Fylleryd-naturvårdsområdet, anser kommunen att den delen går att bortse ifrån.

Byggnaderna i de planerade handelsområdena kommer enligt planförslaget tillåtas vara 13 meter höga utom i den del av området som ligger närmast riksvägen där höjden begränsas till nio meter.

– Området ligger högre mot vägen. ?Så för att byggnaderna inte skall bli för påtagliga begränsar vi höjden mer där.

Enligt planförslaget kommer ett grönområde att bevaras i den norra delen och längs riksvägen. För att lösa hanteringen av det lakvatten som kommer ner från Norremarks gamla byggtipp kommer en anläggning att placeras i anslutning till naturområdet.

Om arbetet med planen fortsätter som planerat kommer detaljplanen kunna fastställas under hösten och byggbar mark finnas tillgänglig i början av nästa år.

Henric Bingström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons