Annons

”Hela UF-året är förstört”

Tina Johansson är besviken på Almi efter svikna löften om stöd till hennes företag UF-Breda. På Dag-X i morgon har hon inga produkter att ställa ut. -Hela mitt UF-år är förstört, jag har ingen produkt.
Växjö • Publicerad 30 mars 2011
?Hela mitt UF-år är förstört, jag har ingen produkt? säger Tina Johanson som ska vara med på Dag-X imorgon.
?Hela mitt UF-år är förstört, jag har ingen produkt? säger Tina Johanson som ska vara med på Dag-X imorgon.Foto: Stewe Jonsson
Om prototypen produceras i plast skurvas den på kaviartuben, sedan breds kaviaren ut med hjälp av spaden.
Om prototypen produceras i plast skurvas den på kaviartuben, sedan breds kaviaren ut med hjälp av spaden.Foto: Hilda Frankki

Nittonåriga Tina Johansson från Älghult skulle ha ställt ut sin produkt, en slags spade som sätts på en kaviartub för att lättare kunna breda ut kaviaren, på Dag-X på Konserthuset imorgon.

Men så blir det inte.

Annons

I höstas kontaktade Tina Johansson Almi Företagspartner för första gången för att undersöka möjligheten till ekonomiskt stöd. Då fick hon nej.

- Jag tog det beskedet och gick vidare. Jag brann för idén, kontaktade företag och fixade ritningar i 3D, säger Tina Johansson som går sista året på handelsprogrammet på Uppvidinge gymnasieskola.

I februari tog hon kontakt med ett företag i Hovmantorp som åtog sig att tillverka två prototyper. I förra veckan skrev hon återigen till rådgivaren Louise Oscarson på Almi Företagspartner för att fråga om de ändrat sig angående ekonomiskt stöd. Tina hade fått ett bud att företaget i Hovmantorp kunde tillverka 100 spadar för 7?000 kronor.

– Jag mejlade till Louise Oscarsson på Almi och fick svar att de godkände produktionen.

Enligt Tina Johansson uppmanades att skicka en orderbekräftelse till företaget som kunde börja tillverka produkten. Fakturan skulle skickas till Almi.

-Dagen efter ringde Almi mig och sa att de måste avslå alltihop eftersom summan var 8?700 kronor. Moms hade lagts på, säger Tina Johansson.

-?Det var hemskt, upp som en sol och ner som en pannkaka. Det jag är mest ledsen över är att de över huvudtaget lovade mig 7?000 kronor. De kunde ha hjälpt mig, jag kan inget om företagande, de kunde ha tänkt på att moms lades på, säger Tina Johansson.

Enligt Tina Johansson uppmanade Almi henne att ringa till företaget i Hovmantorp och avboka beställningen.

-Det kändes förnedrande att behöva göra det när de lovat hjälpa till. Som om att jag var ung och dum, en fjolla. Så jag sa att Almi fick ringa dit.

Margonia Påhlsson är lärare, handledare och mentor för Tina Johansson.

-Det känns som de tar död på entreprenörskapet, något som ska genomsyra gymnasieskolan. Vad ger det för signaler till andra unga människor?

Hilda Frankki
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons