Annons

Hells Angels-tröja upphov till visitation

En mamma i Växjö har polisanmält en påstådd punktmarkering från polisens sida av sonen. Tre gånger på två veckor stoppades han för kontroll i bilen, första gången iklädd sin t-shirt som stöttar Hells Angels.
Växjö • Publicerad 10 oktober 2012
Foto: 

Det var under juni den 20-årige sonen stoppads för nykterhetskontroll och hade på sig tröjan märkt ”Support 81”, en syftning på den åttonde och första bokstaven i alfabetet och en omskrivning för Hells Angels. Något den stoppande polispatrullen påpekade innan de släppte iväg 20-åringen som klarade alkotestet.

Bara dagen efter var det dags igen för ett nytt stopp men den här gången blev det även kroppsvisitation, drog- och alkotest och ett besök på polisstationen. Husrannsakan i bilen gjorde att den unga mannen misstänktes för brott mot knivlagen medan han fortfarande klarade nykterhetstesterna.

Annons

Sen hann det gå ytterligare en vecka innan han stoppades på nytt, visiterades och fick sin bil genomsökt.

Mamman ifrågasatte och ville se lagligt utrett om polisen haft rätt att visitera honom och söka igenom bilen. Sonen kände sig utsatt på grund av sin tröja.

Någon misstanke om tjänstefel finns inte, det slår riksenheten för polismål i Göteborg fast och har lagt ner ärendet. Men kronobergspolisens ledning ger ändå operative chefen Mats Lagerblad i uppgift att prata med poliserna om hur de handskats med genomsökningen av bilar och dokumentationskraven.

- Och nu har jag noggrant gått igenom det här ärendet och polismännen har gjort allt som krävs. I en av de här kontrollerna så resulterade det faktiskt i ett upptäckt brott.

Att 20-åringen haft en tröja som uttryckt uppskattning för Hells Angels har Mats Lagerblad inga synpunkter på, åsiktsfriheten råder.

- Men det går ju inte att blunda för att organiserad brottslighet är ett prioriterat område för polisen och ger man sken av att sympatisera med sådant så drar man till sig ett visst polisiärt intresse.

Själva tänker familjen inte gå vidare med ärendet, sonen har stoppats någon gång ytterligare enligt mamman.

-Men vi känner väl inte att det går att göra så mycket mer. Och min son vill inte ha mer med polisen att göra än han redan haft.

- Jag står inte alls bakom den där tröjan och skulle helst se att han inte använde den men nu är han myndig och gör som han vill. Sen tycker jag inte att polisen ska trakassera honom för det.

Så säger polislagen

20 a § En polisman får genomsöka ett fordon i den utsträckning det behövs för att söka efter vapen eller andra farliga föremål som är ägnade att användas vid brott mot liv eller hälsa, om det med hänsyn till omständigheterna kan antas att ett sådant föremål kan påträffas och förklaras förverkat enligt 36 kap. 3 § brottsbalken. Lag (2006:387).

Jens Nielsen
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons