Annons

Höghus byggs trots protester

Om en dryg vecka startar byggarbeten i kvarteret Täppan på Teleborg för att två höghus med 48 lägenheter ska vara inflyttningsklara i slutet av 2013.
Växjö • Publicerad 19 oktober 2012
Foto: 
Foto: 
Växjöhems tf vd Carina Herbertsson.
Växjöhems tf vd Carina Herbertsson.Foto: 
Kjell Olsson (S) är vice ordförande i Växjöhems styrelse.
Kjell Olsson (S) är vice ordförande i Växjöhems styrelse.Foto: 
Sexvåningshusen vid Täppan på Teleborg ger 48 nya lägenheter. I kvarteret Romalyckan, utmed Furutåvägen, finns mark som Växjöhem vill bebygga med tre hus, vita på illustrationen.
Sexvåningshusen vid Täppan på Teleborg ger 48 nya lägenheter. I kvarteret Romalyckan, utmed Furutåvägen, finns mark som Växjöhem vill bebygga med tre hus, vita på illustrationen.Foto: 

Bygglov är beviljat men överklagat av grannar i marklägenheterna runt omkring.

Men Växjöhem är pressat. Bygget måste köra i gång. Växjöhems projektplan med byggen måste genomföras för att Växjö ska nå målet 100 000 invånare år 2030, ett mål som kommunledningen satt.

Annons

– Vi känner i styrelsen att vi tappar fart om vi inte startar. Styrelsens beslut att sätta i gång bygget var enhälligt. Vi måste köra på, säger vice ordförande Kjell Olsson (S).

Så i vecka 44 startar man. Om inte de överklagande begär inhibition hos Mark- och miljödomstolen, då kan byggstarten dröja ett par veckor innan domstolen beslutat.

– Vi vill veta om vi kan börja bygga. Det är gynnsammast att börja bygga före vintern. Som byggherre finns möjlighet att påbörja byggnation även om ett bygglov inte har vunnit laga kraft, säger Växjöhems tillförordnade vd Carina Herbertsson.

Carina Herbertsson och Kjell Olsson lyfter fram att det planerade bygget även handlar om tillgänglighet för alla i området.

– Bygger vi här och i Romalyckan bygger vi tillgängligt boende. I de nya husen blir det hissar. I äldre hus, även om det är några våningar, finns inga hissar, säger Carina Herbertsson.

– Trivs man och vill bo kvar i sitt område även när man blir äldre är de här husen en möjlighet att bo kvar, säger hon.

– Många villaägare vill kanske bo kvar i sina områden fast de vill flytta från villan. De kommer att kunna göra det när de här husen finns, säger Kjell Olsson.

Margitta Lennartsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons