1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Högt uppsatt centerpartist: ”Eskil utsätts för en kupp”

Flera inom Centerpartiet i Kronobergs län är missnöjda med valberedningens förslag om att peta Eskil Erlandsson från riksdagen.
Det framkommer efter en rundringning som Smålandsposten gjort till framträdande partimedlemmar.
Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Smålandsposten har pratat med flera ledande centerpartister i länet och frågat hur det gick till när valberedningen bestämde sig för att peta Eskil Erlandsson. Flera av dem beskriver petningen som en kupp från etablissemanget och bristen på intern information är tydlig.

– Om valberedningen hade hanterat detta bättre, rent informationsmässigt, hade kanske förslaget tagits emot mer positivt. Nu fick de flesta av oss informationen via tidningen under kuppartade former, säger en högt uppsatt centerpartist till Smålandsposten, som vill vara anonym.

– Kuppen har iscensatts av etablissemanget inom partiet och man kan ju fråga sig vad medlemsomröstningen hade för nytta när man helt och hållet bortsåg från det. Detta är inte snyggt gjort. Vi är ett folkrörelseparti men här har demokratin bytts mot diktaturmetoder och det kommer att bli stor irritation på stämman, fortsätter källan.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)

Agunnarydsbon Carina Bengtsson (C) är en av dem som intervjuades av valberedningen inför deras beslut att peta Eskil Erlandsson.

Hon har själv förståelse för önskemålet om föryngring och förnyelse men har också mötts av oroliga centerväljare.

– Jag har fått samtal från både de som frågar sig vad som händer och vad det här betyder för partiet men också de som vill se en annan representation. Man frågat mig var Eskil håller hus.

Personligen tycker hon att länets riksdagsman för Centerpartiet varit för osynlig under mandatperioden.

– Jag har förståelse för att han inte var ute så mycket i länet under åren som minister - då skulle han representera i riket. Men nu som riksdagsman har han inte samma uppdrag. Sen har han precis blivit pappa och jag vet ju hur tufft det var under småbarnsåren.

Valberedningens ordförande håller inte med om att det är en kupp som har skett.

– Jag vet inte vad jag ska säga om detta, men någon kupp är det inte frågan om. Vi har bara sammanställt åsikterna från dem vi har pratat med. När man hör vad de säger kan man inte komma fram till något annat, säger Tommy Linnér (C), ordförande i valberedningen.

Uppmanade ni Eskil att inte ställa upp till omval?

– Nej. Det stämmer inte. Det är inte vår uppgift.

Ljuger Eskil när han säger att ni har uppmanat honom att inte kandidera?

– Det får stå för honom i så fall. Det är inte valberedningen som ska gör något sådant, vi har varit öppna och transparenta mot honom hela tiden och Eskil har hela tiden vetat om vårt arbete.

Är detta en lögn från Eskils sida?

– Nej det vill jag inte säga att det är. Men vi i nomineringskommittén kan inte uppmana folk att inte ställa upp.

En annan ledamot av valberedningen, Yngve Sunesson, har en annan syn på vad som sades till Eskil Erlandsson.

– Vi började vårt arbete i valberedningen redan i slutet av förra hösten. Vi intervjuade då alla som var nominerade till riksdagen och frågade vilka andra, förutom dem själva, som de tyckte var viktiga att ha med på listan. Då var det väldigt få som förde fram att Eskil skulle fortsätta, säger han.

– Det var då vi kom fram till att vi inte skulle ha med honom på förslaget.

Uppmanade ni Eskil att inte kandidera till riksdagen?

– Ja. Så kan man absolut tolka våra resonemang med honom. Det var andemeningen i det vi diskuterade med honom även om jag inte minns exakt hur orden föll sig.

Läs mer

Sjukvård

Hyrpersonal hoppar av – BB stänger två salar

Verksamhetschefen: ”Vi har klarat av situationen”.

Dricksvatten

Kommunen tar bort uppmaning att koka dricksvattnet

”Kontroller visar att dricksvattnet är fullt tjänligt och därmed inte längre behöver kokas. I och med det kan vattnet användas som vanligt igen.”

Djur och natur

Högsäsong på katthotellet

Under semestern är det många som letar kattvakt. På Tingsryds katthotell finns alla bekvämligheter för den pälsbeklädda i familjen.

Ledare

Politiskt ofog på SVT

Johansson ville inte debattera något. Han var tvärtom där på villkor att få slippa.

Älmhult

Bilen kedjades fast

När bilägaren kom ut ut för att hämta sitt fordon så var framhjulet fastkedjat.

Ledare

Tig ej mer om Flam

Facebook behöver inte lämna någon förklaring till Flam utan kan kasta fram några standardiserade fraser om lämplighet.