Annons

Hon vill bekämpa barnfattigdomen

Malin Lauber (S) tycker att Växjö kommun ska bli Europas barnvänligaste kommun.
– Barnens perspektiv måste alltid finnas med när beslut fattas i kommunen, säger Malin Lauber, från S-kvinnorna i Växjö.
Växjö • Publicerad 31 december 2010
Malin Lauber (S) tycker att Växjö kommun måste ta större hänsyn till barnen. Foto: Lars-Göran Rydqvist
Malin Lauber (S) tycker att Växjö kommun måste ta större hänsyn till barnen. Foto: Lars-Göran RydqvistFoto: 

Malin Lauber tycker att problemen med barn- fattigdomen i vårt land och i vår kommun måste sättas högt upp på den politiska dagordningen.

– Jag tycker det är samhällets ansvar att göra insatser för de fattiga barnen, inte de ideella organisationernas även om de också är viktiga, säger hon.

Annons

Lauber menar att barn- fattigdomen ökar och att det är dags att göra något åt det nu.

– Genom försämringar i a-kassan och i sjukersättningen har svångremmen dragits åt ytterligare. Det drabbar de familjer som redan har det svårt. Samma sak drabbar de ensamstående med utländsk bakgrund, menar hon.

– Och så måste vi ha en diskussion om den avgiftsfria skolan. Är den verkligen avgiftsfri? Det ska betalas för utflykter och barnen ska ha med sig mellanmål. För vad är egentligen en skälig summa att betala? Det kan skilja stort mellan olika familjer. Barn pratar ogärna om sina förhållanden hemma när det gäller pengar. Ingen vill säga att mamma är fattig.

Malin Lauber menar att kommunen måste ha ett barnperspektiv med sig när besluten fattas. Men hon har också andra idéer om vad kommunen kan göra för sina barn och ungdomar:

– Mindre barngrupper i förskolan så att problem hos barnen upptäcks lättare. Och så borde kommunen subventionera vissa fritidsaktiviteter så att de kommer alla barn till del.

Malin Lauber säger att vissa åtgärder dock måste tas på en nationell nivå. Som till exempel att stärka stödet till ensamstående föräldrar.

– Det här är framförallt en rättvise- och jämlikhetsfråga. Vi måste ge barnen en trygg och bra start i livet så att de senare själva kan göra sina val.

Hon uppmanar kommunalråd Bo Frank (M) att bjuda in till en dialog med alla politiska partier i fullmäktige för att starta en diskussion om hur kommunen kan komma till rätta med problemen.

– Gör inte han eller de andra i alliansen det, får vi i oppositionen göra det, säger Malin Lauber.

Patrik Rosell
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons