Annons

Hoppfull storfavorit

Jan-Olof Johansson är solklar favorit till att vinna biskopsvalet. Men han tar möjligheten med ro.
Växjö • Publicerad 23 augusti 2010
Domprosten Jan-Olof Johansson vann nomineringsvalet överlägset med 238 röster. Närmaste konkurrent, Lisa Tegby, fick 57 röster. Foto: Filip Sjöfors
Domprosten Jan-Olof Johansson vann nomineringsvalet överlägset med 238 röster. Närmaste konkurrent, Lisa Tegby, fick 57 röster. Foto: Filip SjöforsFoto: Filip Sjöfors

Tidigare i somras fick domprosten i Växjö 44 procent av rösterna och vann därmed nomineringsvalet i överlägsen stil.

Storfavoriten själv tar visserligen inte ut någon seger i förskott men medger att det finns en betydande chans att han blir Växjö stifts näste biskop.

Annons

– Jag visste att det fanns ett starkt stöd, men trodde nog inte det var så här stort, säger han.

Precis som Svenska kyrkan i allmänhet står Växjö stift inför en rad dramatiska problem. Inte minst på grund av att antalet medlemmar har sjunkit drastiskt på senare år. Men Jan-Olof Johansson är ändå hoppfull.

– Vi möter trots allt en stor del av svenskarna genom dop, vigslar, begravningar och så vidare. Men vi måste verkligen ta varje sådan kontakt på stort allvar, säger han.

Simon Bynert
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons