Annons

Hot mot elev på Katedralskolan - misstänkta hade vapen

Två män greps utanför Katedralskolan i Växjö efter att en elev blivit hotad med kniv.
Växjö • Publicerad 18 oktober 2017
Elever hotades vid Katedralskolan i Växjö på onsdagen.
Elever hotades vid Katedralskolan i Växjö på onsdagen.Foto: Lars-Göran Rydqvist

Det var vid lunchtid polisen larmades till Katedralskolan sedan en okänd person hamnat i konflikt med en elev på skolan.

- En av våra elever var utanför skolgården och då kom det fram en person och uttalade ett hot. Han kontaktade skolledningen via kuratorn och vi ringde polisen, säger gymnasiechefen Henrik Ahlin.

Annons

Det första uppgifterna talade om en äldre person som ska hamnat i någon form av bråk utanför skolan.

– Det är en man född 1989 som hotar en elev utanför skolan med kniv, han säger där att han ska döda en elev som befinner sig inne på skolan, säger Samir Cehic, jourhavande förundersökningsledare vid Växjöpolisen.

Det var en rad poliser som strömmade till platsen, gränspolisen, poliser som tjänstgör vid Linnéuniversitetet och polisutbildningen och även krimjouren kom snabbt på plats.

Två män greps av polisen i närheten av Katedralskolan, misstänkta för olaga hot.
Två män greps av polisen i närheten av Katedralskolan, misstänkta för olaga hot.Foto: Lars-Göran Rydqvist

När polisen söker igenom området hittar man den misstänkte mannen på en cykelväg vid solrosfältet bakom skolan. Han grips odramatiskt medan en annan man springer från platsen.

– Det kan vara en slump att han befinner sig på platsen men vi tror att man har med varandra att göra, när vi får tag i honom så har han en kniv på sig och så hittar vi ett vapen slängt alldeles i närheten, säger Samir Cehic.

Vilken typ av vapen är det, en soft air gun?

– Det kan jag inte säga än men högst troligt.

Den först gripne är misstänkt för två olaga hot, både för knivhotet mot den eleven han springer på utanför Katedralskolan men också det han framför mot eleven inne på skolan.

Den yngre mannen som greps efter att ha flytt från platsen är ännu så länge misstänkt för olaga vapeninnehav.

Finns det några kopplingar mellan de båda männen och eleverna på skolan?

Annons

– Nej, inga som vi känner till ännu så länge, säger Samir Cehic.

Strax innan klockan 15 hade åklagare ännu inte fattat beslut om de gripna skulle anhållas.

Efter hotet fanns det en ökad närvaro av polis och personal på skolan och i skolans närhet under onsdagen, enligt gymnasiechefen Henrik Ahlin.

– Det är otroligt tråkigt att en elev ska behöva bli hotad under sin skoltid. Det hoppas vi verkligen att det inte behöver ske igen, säger han.

De elever som Smålandsposten varit i kontakt med har inte själva sett något av det som hänt utan de har bara fått en kort information om det via skolans högtalarsystem.

– Men det är så klart inget som vi vill ska hända, säger en av dem.

Jens NielsenSkicka e-post
Lennart ErnstssonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons