Annons

Hotad företagare lurade själv misstänkt i fällan

När polisen inte tillräckligt snabbt hjälpte företagaren, vars bolag arbetar med inkassoverksamhet, tog han saken i egna händer. Företagaren gillrade en fälla – som en Vislandabo fastnade i.
Växjö • Publicerad 10 mars 2012

I dagarna har Vislandabon åtalats för olaga hot. Han misstänks under ett par månader ha skickat bland annat dödshot via sms. I polisförhör erkände mannen att han låg bakom några av hoten.

När polisen väl började arbeta med utredningen hade företagaren i det närmaste skaffat all bevisning själv. Då sms-hoten inleddes gjordes en polisanmälan, men någon mer hjälp kunde företagaren inte få av polisen just då.

Annons

Företagaren började själv kolla upp klienter som han hade haft kontakt med. Slutligen listade han ut tre tänkbara personer.

För att snabbt skaffa bevis om vem som skickade hoten sjösatte företagaren en listig plan. Han köpte tre mobiltelefoner med tre olika nummer.

-Sedan gjorde jag tre skrivelser som sändes till var och en. I varje brev fanns en handling från bolaget med ett nytt telefonnummer till mig, har företagaren sagt till polisen.

Därmed hade de tre utvalda personerna var sitt telefonnummer till företagaren som ingen annan kände till. Efter ett tag gick den nu åtalade Vislandabon rakt i fällan.

”Vi har meddelat Hells Angels att du bytt nummer”, löd meddelandet till företagarens telefonnummer som enbart Vislandabon kände till.

Dagen efter skickade företagaren en betalningspåminnelse i ett aktuellt ärende till den misstänkte mannen. Åter angavs numret som enbart den klienten visste om.

Därefter följde en rad hotfulla sms från Vislandabon. Men det dröjde ytterligare fyra månader från det sista meddelandet innan polisen förhörde den misstänkte.

I det timslånga förhöret nekade mannen först till alla anklagelser. Senare föll han till föga och erkände en del av sms-hoten.

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons