Annons

Hovrätten dömer tidigare friad man till fyra års fängelse

I lådorna fanns nästan 100 kilo hasch. Importören hävdade att han trodde det var reservdelar till bilar. Tingsrätten köpte historien, men det gör inte hovrätten som dömer den tidigare Växjöbon till fyra års fängelse.
Växjö • Publicerad 16 juli 2012

Det var i december förra året som tingsrätten friade den 50-årige mannen. Men nu dömer hovrätten honom till fyra års fängelse för de brott han har stått åtalad för. Han döms för grovt narkotikabrott och för försök till grov varusmuggling, för att ha smugglat in narkotika i Sverige.

Vid tiden för brotten bodde den 50-årige mannen i Växjö. Brotten begicks i september 2000, då den nu dömde mannen anskaffade två partier med cirka 21 respektive 75 kilogram hasch i Valencia, Spanien. Mannen överlämnade sedan narkotikan i kartonger till två olika lastbilschaufförer som transporterade kartongerna till Sverige. En kamrat till mannen och kamratens flickvän hämtade ut paketet med 21 kilogram cannabisharts i Ljungbyhed. Den 50-årige mannen befann sig då i närheten av platsen, men lämnade Sverige när kamraten och dennes flickvän hade gripits av polis. De två friades senare.

Annons

Den andra försändelsen av narkotika kördes till Göteborg, men hämtades aldrig ut. Den 50-årige mannen har erkänt omständigheterna kring detta, men har hela tiden hävdat att han trott att innehållet i paketen i stället var stulna reservdelar till veteranbilar. Den avgörande frågan för hovrätten var nu att bestämma huruvida den 50-årige mannen visste att det var narkotika i kartongerna eller inte. Där kom hovrätten och tingsrätten fram till olika slutsatser.

Tingsrätten hade i sin tidigare bedömning trott på mannens berättelse om att han inte visste att paketen innehöll narkotika. Hovrätten anser i stället att många omständigheter pekar på att mannen kände till innehållet. Bland annat visade vittnesmål från lastbilschaufförerna att fraktuppdraget var ”av högst ovanlig art”. Mannen hade uppträtt nervöst vid överlämningen av kartongerna. Han hade dessutom varit mån om att ha telefonkontakt med chaufförerna under transporten till Sverige.

Mannen häktades i sin frånvaro redan i oktober 2000 och greps i mars 2011 av polis i Rumänien, vart efter han överlämnades till Sverige. Förutom fängelsestraffet utvisas mannen nu ur Sverige och förbjuds att återvända hit inom tio år.

Patrik Rosell
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons