Annons

Hygienrutiner behålls efter tarmbakterien

Delar av de nya hygien­rutiner som infördes efter utbrottet av den allvarliga tarmbakterien Clostridium difficiletyp 027 kommer att behållas. Förmodligen för alltid.
Växjö • Publicerad 1 februari 2014

Hittills har 18 patienter konstaterats vara smittade av bakterien vid Växjö lasarett. Två äldre män som drabbades avled i slutet av förra året. Männen hade dock en rad andra sjukdomar och bakterien betraktas inte vara den främsta dödsorsaken.

I?samband med att utbrottet blev känt i början av januari infördes nya hygienrutiner vid länets båda sjukhus. Och det tycks ha haft verkan. Sedan ett par veckor tillbaka har inga nya smittade upptäckts. Trots det vill smittskyddsläkare Arne Runehagen inte blåsa faran över.

Annons

–?Det är en bakterie som kan leva rätt länge, och det känns inte som om vi vågar minska på något nu. Någon månad till behåller vi nog rutinerna, säger han.

När det om ”någon månad” kan bli aktuellt att avbryta hygienåtgärderna, kommer dock den del som innebär att man städar med klor att behållas.

–?Så blir det nog. För de som har den här diagnosen kommer vi nog ha klorstädning för alltid. Men vi taggar ner lite i alla fall, säger Arne Rune­hagen.

Andreas Westergren
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons