Hyran kan höjas med nästan 50 procent

Växjö Artikeln publicerades
Fastighetsbolaget Victoria Park planerar att renovera flera av sina 885 lägenheter i Växjö. Hyran kan höjas med nästan 50 procent.
Foto:Lena Gunnarsson
Fastighetsbolaget Victoria Park planerar att renovera flera av sina 885 lägenheter i Växjö. Hyran kan höjas med nästan 50 procent.

Fastighetsbolaget Victoria Park planerar att renovera flera av sina 885 lägenheter i Växjö.

Hyran kan höjas med nästan 50 procent.

Förra året köpte Victoria Park nästan 900 hyreslägenheter av Växjö kommun. Nu planerar företaget att renovera flera av lägenheterna och efter det väntar en hyreshöjning.

Nyhetsbyrån Direkt rapporterar att hyresnivån, för Victoria Parks lägenheter i Växjö, ligger på i snitt 940 kronor per kvadratmeter och år. Efter renoveringarna kan snitthyran höjas till omkring 1 350 kronor per kvadratmeter.

För en tvårumslägenhet på 60 kvadratmeter skulle det innebära att hyran kan höjas med i snitt 2 000 kronor per månad.

När Smålandsposten når vd:n Peter Strand vill ha inte riktigt kännas vid siffrorna.

– Vi planerar renoveringar och det gör vi alltid, eftersom flera av lägenheterna är i behov av renovering. Men i nuläget vet vi ingenting om vad hyran blir efteråt. Det vet vi först efter en förhandling med Hyresgästföreningen och därför kan jag inte kommentera hyresnivåerna, säger han.

På Hyresgästföreningen är man inte förvånad över den väntade hyreshöjningen.

– Det är detta som vi var kritiska mot redan från början. Victoria Park har som affärsidé att köpa delar av allmännyttan, renoverar och säljer vidare. Detta sker inte i samråd med hyresgästerna, tyvärr, säger Björn Johansson, ordförande i Hyresgästföreningen Sydost.

– Detta får till konsekvens att massor med människor kommer tvingas flytta, om de inte har råd med hyreshöjningen. Var ska de ta vägen? Det finns ju inga hyresrätter i Växjö, fortsätter han.

Han berättar vidare att det egentligen inte finns något som Hyresgästföreningen eller den enskilde hyresgästen kan göra.

– Ska man hårddra det finns det inte mycket att göra. Vi kan givetvis försöka påverka i förhandlingar, men vi har inte lagstiftningen med oss. Regeringen har tillsatt en utredning som tittar på frågan, men det kommer dröja innan lagen förändras.

– Men det finns exempel på fastighetsägare som har renoverat i samråd med sina hyresgäster. De bolagen får väldigt trogna hyresgäster.