GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Moderator

Jan Bärtås: I dag avgörs vilka som får Guldspaden

Jan BärtåsSkicka e-post
Publicerad 18 september 2020
Jan Bärtås
Detta är en personligt skriven text i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

I dag avgörs vilka journalister som belönas med det prestigefyllda priset Guldspaden. Det är föreningen Grävande journalister som håller sitt årliga evenemang och det sker digitalt. Det planerade mötet som skulle hållas i mars i Borås ställdes in till följd av pandemin och fick skjutas upp till hösten.

Mina kollegor Daniel Johansson och Johan Persson har chans att vinna, då de är nominerade i klassen Mindre dagstidning. Deras bidrag handlar om den uppmärksammade granskningen av advokaters fakturor och ersättningar.

Daniel Johansson och Johan Persson upptäckte att advokater ägnade sig åt dubbelfaktureringar och lämnade in falska uppgifter till tingsrätten.

Reportagen fick stort genomslag.

Avslöjandet ledde till att fyra advokater varnades av Advokatsamfundets disciplinnämnd. De hade "allvarligt åsidosatt god advokatsed” och fick betala straffavgift.

Granskningen fick nationell uppmärksamhet och frågan hamnade hos Sveriges riksdag.

Smålandsposten har tidigare belönats för sina grävande reportage. Ett av de större jobben som ledde till Guldspade var artikelserien "Vision Värendsvallen". Här var det fyra journalister som fick ta emot Grävande journalisters pris.

Senare i eftermiddag kommer ni läsare att kunna få ta del av vilka som blir årets vinnare.

Gota Medias tidning Borås Tidning är också nominerad i samma kategori och då handlar granskningen om en flyttfirma.

Våra kollegor på P4 Kronoberg finns också med och har nominerats till Guldspaden i kategorin Etermedia lokal. Reportrarna Lena Pettersson och Jonatan Bergman har granskat den tidigare politikern Abdi Elmi i Växjö i en serie som kallas ”Miljonerna som försvann”.

Grävande journalistik är en del av vår vardag och har ni bra tips, tveka inte att höra av er till redaktionen.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.