Annons

"Identitet är en rättsäkerhetsfråga"

Det är viktigt att veta identiteten på alla som vistas på svenskt territorium. Det anser Sveriges migrationsminister Tobias Billström.
Växjö • Publicerad 14 augusti 2010
I veckan besökte Tobias Billström Kronoberg och Alstermo.
I veckan besökte Tobias Billström Kronoberg och Alstermo.Foto: Stewe Jonsson

Han är inte omedveten om de problem som somalier i Växjö och på andra orter har fått sedan hårdare regeltolkningar gjort det omöjligt att få in nära släktingar i Sverige.

– De här är ju en fråga som aktualiserades i och med den dom som kom i migrationsöverdomstolen tidigare i våras. Det är ju alltså ingen ny lag som ligger till grund för de skärptare reglerna. Det har skett med utgångspunkt från hur läget ser ut när det gäller somalier. Det vill säga, det finns ingen pålitlig myndighet som kan utfärda handlingar som styrker personernas identitet, alltså de personer som man vill ska komma hit som anhöriga. Det gör att myndigheterna har svårt att göra en rättsäker bedömning. Det är något man måste ta på stort allvar.

Annons

Tycker inte du att det finns människor som kommer i kläm här mellan gamla och nya regeltolkningar?

– Det viktigaste är att hålla fokus på rättsäkerheten i den här frågan. När det inte finns någon pålitlig myndighet i Somalia som kan utfärda personbevis kan inte Sverige vara absolut säkra på vem som kommer och det måste man vara.

Varför måste man vara säker på människors identitet?

– För att garantera säkerheten. Att personer som kommer hit inte är utsatta för trafficking eller människohandel. Det ligger i alla staters intresse i världen att veta vilka som vistas på deras territorium.

Borde inte barn och föräldrar som bevisligen hör ihop få leva ihop även om man inte kan fastställa deras identitet?

– Identitetsfrågan är faktiskt ganska avgörande för även om man kan fastslå släktskap med hjälp av DNA, så säger det ingenting om identiteten. Jag tycker att det är rimligt att vi vet identiteten på de människorna som kommer.

Nu har många somalier kommit in i landet utan att man är helt säker på deras identitet. Plötsligt stoppar man för deras anhöriga. Är det rättvist?

– Vi arbetar inte med retroaktiv lagstiftning i Sverige utan lagstiftning gäller till dess att ny lagstiftning kommer på plats. I det här fallet har en tolkning gjorts av lagstiftningen och det sker ju hela tiden. Jag tycker det är rimligt att man håller sig till vad som är sagt i den svenska grundlagen det vill säga om att du skola självsvåldigt tolka lagstiftningen.

Men något måste man väl kunna göra åt det här?

– Det är väldigt svårt att i det här läget säga exakt vad vi ska göra. Vi har ett mycket rimligt krav på att veta vem som kommer in på vårt territorium. Men man måste fundera på om det finns andra sätt att styrka identiteten, något som vi håller på att bevaka. Jag kan inte i dagsläget se vad det skulle kunna vara. Det är svårt att här och nu peka ut något, för å ena sidan vill vi inte ha onödiga hinder i vägen för personer som vill återförenas med sina anhöriga, å andra sidan är det väldigt viktigt att man faktiskt vet vem det är.

Anna Fritzén
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons