Annons

Imam ser risker med ett förbud mot omskärelse

Svenska barnläkarföreningen vill nu förbjuda omskärelse på icke medicinsk grund. Imamen Ismail Abuhelal i Växjö däremot, ser det som en rättighet.
Växjö • Publicerad 8 mars 2012
Ismail Abuhelal.
Ismail Abuhelal.Foto: 

I en skrivelse till Socialstyrelsen vill Svenska barnläkarföreningen avskaffa omskärelse av pojkar. Föreningen ser det som en form av övergrepp på barnen.

Ismail Abuhelal, rektor för Växjö Islamiska skola, är av en annan åsikt. Han håller inte med om att omskärelse skulle vara detsamma som övergrepp.

Annons

– Vi muslimer gör det av hygieniska skäl och ett förbud skulle kunna leda till mer illegal verksamhet. Det är varje förälders ansvar att ta hand om barnet. Omskärelse är inget stort ingrepp, säger han.

Men i Koranen står det ingenting om omskärelse, varför omskärs alla muslimska pojkar ändå?

– Det stämmer, men vi muslimer följer två spår, koranen och profetens lära. I profetens lära står det väldigt tydligt att man ska omskära sina pojkar.

Sedan två år tillbaka har Landstinget Kronoberg beslutat att följa Sveriges Kommuner och Landstings (SKL) rekommendationer om att erbjuda omskärelser av pojkar även på icke medicinsk grund. Landstinget erbjuder därför omskärelse via en upphandlad tjänst i Skåne. Sedan dess har det inte varit några tydliga diskussioner i länet. Och hur det blir framöver är ännu oklart.

– Jag har inga egna åsikter kring detta, våra politiker har bestämt åt oss, men de som vill ha ingreppet utfört hänvisas vidare till en klinik i Skåne. De får också stå för kostnaderna själva, säger Per Weber, verksamhetschef på kirurgkliniken.

Ismail Abuhelal menar att konsekvenserna kan bli många om det förbjuds helt. Enligt honom är det bättre att vården utför omskärelser än att föräldrar anlitar icke-legitimerad personal.

– Bland muslimer är omskärelse de äldres ansvar och ingreppet ska genomföras när pojkarna är små. Om det förbjuds helt kan ett stort antal barn utsättas för risker, säger han.

Erivan Ali Rostam
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons