Annons

Inbrottsvåg på Högstorp är på väg att klaras upp

Flera av den senaste tidens villainbrott på Högstorp i Växjö kan vara på väg att klaras upp. Tre misstänkta män har häktats.
Sedan i augusti har 13 villor på Högstorp utsatts för inbrott.
Växjö • Publicerad 15 december 2010

– Männen greps vid en poliskontroll i Norra Skåne och hade då med sig stöldgods från ett inbrott på Orrvägen på Högstorp och ett i Ljungby, säger Robert Loeffel, Kronobergspolisens informationschef.

Under tisdagen omhäktades männen av Blekinge tingsrätt på sannolika skäl misstänkta för dessa två villainbrott och fem andra villainbrott i Blekinge och Emmaboda. Inbrotten skedde under några få dagar i november.

Annons

– Utredningen leds av Blekingepolisen som vi har ett nära samarbete med. Vi är intresserade av ytterligare sju villainbrott, varav fyra på Högstorp, som männen kan ligga bakom i Kronobergs län. Vi jämför med olika spår som säkrats på brottsplatserna.

De andra länsinbrotten som är högintressanta i utredningen har skett på Gamla Norrvägen i Växjö, Rottne respektive Ljungby.

Varför stadsdelen Högstorp drabbats så hårt av tjuvar under de senaste månaderna är det ingen som vet. 13 villainbrott på drygt fyra månader skall jämföras med fyra inbrott under samma period i fjol.

Villainbrotten är spridda och de enda vägarna där tjuvarna slagit till mot två villor ligger på Gökvägen samt Ejdervägen.

– Tjuvar har fått en viss kunskap om området och återkommer därför med jämna mellanrum. Det var lugnt strax efter att de tre nu omhäktade männen greps men sedan har inbrotten på Högstorp börjat igen.

Den gångna helgen var det inbrott i tre villor på Tjädervägen, Ejdervägen och Älmåsvägen.

Tjuvarna tar sig oftast in i bostäderna genom en altandörr eller fönster på fastigheternas baksida. Villor som gränsar till ett skyddat område som exempelvis skog är extra utsatta. Smycken och kontanter är det som är mest stöldbegärligt men bostäderna söks noggrant igenom.

– Statistiskt sett är det vanligast att villainbrott runt om i länet sker mellan klockan 14 och 19 på lördagarna. Vi är alltid intresserade av tips om fordon eller personer om någonting verkar misstänkt, säger Robert Loeffel.

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons