Annons

Inga, 73, leder sex gympapass per vecka: ”Att vara ledare i en stor förening är så glädjefyllt”

Inga Burman fick sitt livs överraskning vid Korpens årsmöte härförleden. Hon fick nämligen ta emot Korpen och Smålandspostens ledarstipedium.
Växjö • Publicerad 17 april 2024 • Uppdaterad 19 april 2024
Inga Burman har sett många olika gruppträningstrender komma och gå under de 41 år som hon varit en av Korpens ledare.
Inga Burman har sett många olika gruppträningstrender komma och gå under de 41 år som hon varit en av Korpens ledare.Foto: Britt-Marie Paulander

– Jag blev så snopen och överraskad. Det var när motiveringen till stipendiet lästes som det gick upp ett Liljeholmens för mig. Det var både roligt och värmande att få ta emot priset, säger Inga med ett stort leende.

Inga hade egentligen inte tänkt att hon skulle gå på årsmötet eftersom hon skulle hålla ett av sina många gympapass den kvällen. Men en av medlemmarna ringde och övertalade henne att följa med.

Annons

– Sen förstod jag ju att alla andra visste om vad som skulle hända. Det var när man berättade att jag under många år har sagt att: ”Nu får det vara nog” som jag fattade.

”Jag började leda gruppgymnastik innan Susanne Lanefeldts genombrott på tv.”
Inga Burman

Inga har tränat i hela sitt liv. Hon började som gympaledare för Korpen 1983, för 41 år sedan.

– Jag började leda gruppgymnastik innan Susanne Lanefeldts genombrott på tv, berättar Inga. På den tiden hade vi disco-gympa. Det var exakt samma gympa som vi har idag egentligen. Det är bara musiken som skiljer sig åt.

Nu leder Inga sex gympass per vecka, både gruppgymnastik och vattengymnastik.

– Jag måste även träna på egen hand för att orka med. Jag går på tre gruppträningspass per vecka plus mina dagliga promenader på sex kilometer.

– Jag tycker det är väldigt avslappnade att gå på andras pass och promenader är så avkopplande när man hör fågelsången.

Inga Burman, Växjö.
Inga Burman, Växjö.Foto: Britt-Marie Paulander

Inga sätter ihop nya gympapass inför varje termin. Även om rörelserna i princip är de samma så kommer de i annan ordning. Det som är helt nytt är musiken.

– Det tar lång tid att sätta ihop ett program. Utan tvekan är det en veckas jobb totalt, cirka 40 timmar. Det blir inte heller lättare med åren eftersom jag blir mer kräsen själv. Jag försöker anpassa musiken efter gruppen. Ibland får jag önskemål om någon speciell låt och det tycker jag är jättetrevligt. Det mottages tacksamt.

– Jag brukar plocka ihop lite gamla godingar, lite nytt, lite Mello-musik, ja, sånt man hör på radion. Jag försöker framför allt att välja glad musik.

Stipendiet

Motiveringen

Korpen och Smålandspostens ledarstipendiat 2023:

För gedigna arbetsinsatser för Korpen Växjö under många år.

För all den tid och det engagemang hon lägger på både verksamhet och deltagare i såväl vattenträning som gruppträning.

Under många år har Inga Burman sagt att: ”Nu får det vara nog.” Men trots det fortsätter hon att ge av sin glädje och kunskap till alla deltagare och föreningen år efter år.

En finare och mer hängiven ledare är svårt att hitta.

Inga Burman är en sann grön och skön korpledare.

Inga trivs verkligen med att vara ledare i Korpen.

Annons

– Gemenskapen vi har i Korpen är fantastisk. Att vara ledare i en stor förening är så glädjefyllt. Det kan jag varmt rekommendera eftersom man träffar så många glada och trevliga människor.

– Något jag tycker är riktigt roligt är att höra gruppen jag ska leda när de är inne i omklädningsrummet. Då hör jag hur de pratar och skrattar. Det är så härligt! Det märks att de trivs med varandra och har en fin gemenskap.

Inga älskar att röra på sig och att träffa folk. Det är jätteviktigt för henne och det gör henne pigg.

– Jag försöker vara glad och tacksam varje dag när jag stiger upp.

Om

Inga Burman

Ålder: 73 år.

Bostadsort: Växjö.

Uppväxt i: Kosta.

Familj: Maken Thorwald, barn och barnbarn.

Tidigare yrke: Arbetade på Atteviks i Växjö med fakturering och administration gällande skadereglering gentemot försäkringsbolagen.

Fritidsintressen: Skogspromenader och gruppträning. Läser gärna all slags litteratur men är särskilt förtjust i biografier.

Aktuellt: Har mottagit Korpen och Smålandspostens ledarstipedium på 5000 kronor.

Britt-Marie PaulanderSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons