Annons

Inga åtgärder mot anmäld professor

Universitetet har gjort tillräckliga insatser efter Linnéstudenternas anmälan mot hur professor Mosad Zineldin behandlade två egyptiska utbytesstudenter tidigare i år.
Det fastslår Högskoleverket.
Växjö • Publicerad 18 december 2010

Smålandsposten skrev i juli om två utbytesstudenter som kände sig felaktigt behandlade av Mosad Zineldin på Ekonomihögskolan. Bland annat hade professorn upprättat kontrakt som saknade formell grund och skrivit hotfulla mejl till dem och deras chefer i Egypten. Linnéstudenterna anmälde fallet till Högskoleverket som nu granskat händelserna.

Verket konstaterar att dess uppgift är att granska hur lärosätet tagit ställning till kritiken mot professor Mosad Zineldin. Om åtgärder ska vidtas är upp till universitetet att bestämma.

Annons

Högskoleverket konstaterar att universitetets utredning bekräftar Linnéstudenternas uppfattning att det var fel av professor Mosad Zineldin att i kontrakten med utbytesstudenterna skriva hur de skulle uppföra sig. Verket tar också upp att prefekt Kjell Arvidsson uppmanat Zineldin att formulera sig korrekt i mejl till studenterna och deras hemuniversitet.

Högskoleverket anser att åtgärderna är tillräckliga men understryker att det ur likabehandlings- och rättssäkerhetsperspektiv är ”viktigt att alla studenter bemöts och behandlas lika. Detta gäller både i kontakten med lärosätet och med enskilda medarbetare”.

Men någon likabehandlingsplan har Linnéuniversitetet ännu inte, nästan ett år efter fusionen. Därför har Linnéstudenterna anmält universitetet till Diskrimineringsombudsmannen.

Högskoleverket skriver också att det är viktigt att universitetet ser till att de anställda känner till vad lagen kräver av en statlig tjänsteman och ”att alla känner till vikten av ett korrekt och professionellt bemötande av alla studenter”.

Detta har hänt

En av de egyptiska utbytesstudenterna berättade i juli i Smålandsposten att han kände sig felbehandlad av Mosad Zineldin, som i sin tur tyckte att studenterna spelat falskspel.

Kåren anmälde fallet till Justitieombudsmannen som inte tog upp det till utredning.

Universitetet gjorde en egen utredning och konstaterade rutiner och kommunikation brustit.

Kåren anmälde ärendet till Högskoleverket som nu svarat.

Hilda Frankki
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons