Annons

Ingen ville utföra omskärelse i länet

Knappt 10 000 kronor kommer Kronobergare som vill låta omskära sig eller sina barn att få betala för ett ingrepp kontrollerat av landstinget. Men det utförs i Skåne där patienterna betalar en bråkdel. Landstinget Kronoberg har slutit avtal med privata vårdgivaren Capio Närsjukvård i Lund.
Växjö • Publicerad 27 augusti 2010
Asim Alibegovic skulle mycket väl kunna tänka sig att utföra omskärelserna, om landstinget visat lite större flexibilitet kring lösningen.
Asim Alibegovic skulle mycket väl kunna tänka sig att utföra omskärelserna, om landstinget visat lite större flexibilitet kring lösningen.Foto: Lena Gunnarsson

I slutet av förra året togs det politiska beslutet att omskärelse ska ingå i landstingets utbud. Allt efter rekommendationer centralt från Sveriges kommuner och landsting (SKL) och på tvärs mot den egentliga politiska viljan i länet. Även kirurgiklinikens ledning motsatte sig ingreppet som inte är medicinskt motiverat.

Beslutet blev att landstinget självt inte skulle hålla i operationen och att den skulle ske till momsbelagt självkostnadspris. Därför får nu Kronobergarna ta sig till Capio Närsjukvårds klinik i Lund dit också Region Skåne skickar sina omskärelser.

Annons

– Det var inte någon enda privat vårdgivare i länet som lämnade något anbud när vi hade annonsen ute, berättar upphandlingskontorets Maria Thorstensson som till slut fick leta upp en klinik på egen hand.

Men i Skåne skattesubventioneras priset ner till en egenavgift på 1?800 kronor för de 400 patienter man beräknar ska omskäras där. Allt medan det 50-tal kronobergare som man beräknar blir omskurna per år kommer att få betala 2?500 kronor exklusive moms, men då med ett ingrepp utan narkos. Med narkos, vilket är vedertaget när barn opereras, blir det faktiska priset 7 700 kronor exklusive moms.

– Och vem kommer att betala det. Jag gissar att det blir köksbordet även i framtiden, säger Asim Alibegovic, kirurg i Växjö och medlem i den bosnisk muslimska församlingen.

Den prissättningen motverkar allt det socialstyrelsen och SKL ville uppnå med sin rekommendation att landstingen skulle erbjuda omskärelse menar han. Nämligen säkrare ingrepp och bättre vård för alla barn.

– De invandrargrupper som framförallt efterfrågar det här ingreppet ligger ändå så långt efter ekonomiskt att jag inte tror att de klarar att bära de kostnaderna, säger Asim Alibegovic.

Med lite mera flexibilitet inom landstinget tror han att det skulle gå att hitta biligare och effektivare lösningar, exempelvis intraprenader för att behålla både patienter och pengar i länet.

– Jag skulle själv kunna tänka mig att utföra det här ingreppet, kanske också andra kollegor, om den här upphandlingen i?stället hade gjorts som en intraprenad. Om landstinget frågat oss, sina anställda.

Jens Nielsen
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons