Annons

Inställd nattbuss sätter press på larm för chaufförerna

Det kan bli ett larm för busschaufförerna på nattbussarna redan om ett par veckor, om det tekniska löser sig. Detta efter ett skyddsstopp som ställde in nattbussen mellan Växjö och Lessebo natten till lördagen.
Växjö • Publicerad 31 december 2013

Trafikdirektör Thomas Nilsson har tidigare sagt att det i möjligaste mån ska finnas vakter på nattbussarna tills larm och övervakningskameror är monterade. Chaufförerna på linje 218 mellan Växjö och Lessebo har under en period upplevt hot och bråk när bussen har fyllts av berusade passagerare, och har därför fått besked att vakter ska prioriteras till just den bussen.

När det inte kom någon vakt inför avfärden till Lessebo i lördags natt ringde chauffören till fackets regionala skyddsombud, som stoppade nattbussen. Ett tjugotal resenärer väntade förgäves vid hållplatsen, bland annat Arlette Nilsson Kaiser från Furuby. Hon berättar att många sökte information på sina smarta telefoner när bussen inte kom, men utan att hitta något.

Annons

– Hela resecentrum var stängt. Nu var det mildväder, men vad hade hänt om det varit riktigt kallt? Det känns som de bara struntar i alla som står där och väntar. Jag förstår om man ställer in bussar för att "buset" är jobbigt, men det drabbar alla!

Även tre turer under lördagskvällen var stoppade, men beslutet överklagades av entreprenören Nilsbuss till Arbetsmiljöverket. Skyddsstoppet hävdes på vissa villkor.

– Vi har inte producerat något skriftligt beslut än, men vårt krav är att arbetsgivaren ska göra en riskbedömning och att det ska lämnas in en tidsplan för när säkerhetsutrustningen ska vara slutmonterad i bussarna, säger Sven Grahn som är jurist på Arbetsmiljöverket.

Mikael Tuvesson som är personalansvarig på Nilsbuss ger beskedet att en riskanalys ska tas fram så fort som möjligt.

– Det är vår personal det handlar om. Vi vill ju att de ska finnas kvar i firman, säger han.

Annelie Karlsson som är regional skyddsombud på Kommunal tror inte att det blir ett stopp igen inom den närmsta tiden.

– Nu är ju ändå Arbetsmiljöverket inkopplat. Men om en medlem kontaktar oss igen får vi bedöma situationen just då och väga det mot Arbetsmiljöverkets förbehåll för hävningen av stoppet. Jag har inte sett deras skriftliga beslut än.

Länstrafiken Kronoberg skulle i går ge besked till Arbetsmiljöverket om när säkerhetsutrustningen ska vara slutmonterade i bussarna.

– Vårt tidigare besked kvarstår, att det blir våren 2014. Vi tittar också på tillfälliga lösningar, och om det faller väl ut kan vi ha ett tillfälligt larm i nattbussarna om ett par veckor, säger trafikdirektör Thomas Nilsson.

Nästa helg ska det finnas vakter tillgängliga igen, och då kommer linje 218 att prioriteras.

– Men det kanske lugnat ner sig på den sträckan tills dess. Det flyttar sig hela tiden. Det har varit väldigt stökigt på andra bussar tidigare, säger Thomas Nilsson.

Maria Bohlin
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons