Annons

Inte ett speciellt otacksamt yrke

Mer tacksamt än otacksamt - så beskriver Anders Gustafsson sitt jobb som parkeringsvakt. I snart tio år har han lappat bilar i Växjö.
Växjö • Publicerad 11 augusti 2010
Parkeringsvakten Anders Gustafsson får inte bara höra hårda ord. Det händer ofta att folk kommer fram och talar om att han gör ett bra och nödvändigt jobb.
Parkeringsvakten Anders Gustafsson får inte bara höra hårda ord. Det händer ofta att folk kommer fram och talar om att han gör ett bra och nödvändigt jobb.Foto: Linn Hedesström Blad
Anders Gustafsson beräknar att han lappar i genomsnitt tio-tolv bilar om dagen. - En gång lappade jag min egen son, säger han.
Anders Gustafsson beräknar att han lappar i genomsnitt tio-tolv bilar om dagen. - En gång lappade jag min egen son, säger han.Foto: 
En skada i armen gjorde att Anders Gustafsson bytte yrke från VVS-montör till parkeringsvakt år 2001.
En skada i armen gjorde att Anders Gustafsson bytte yrke från VVS-montör till parkeringsvakt år 2001.Foto: 

Men yrket som parkeringsvakt är ingenting som han har drömt om sedan barnsben. I stället var det en arbetsskada som fick den före detta VVS-montören att byta yrkesbana.

– När jag sökte jobbet som parkeringsvakt hade jag inga negativa tankar om yrket. Men det berodde kanske på att jag själv aldrig har råkat ut för en parkeringsvakt, säger Anders Gustafsson och skrattar.

Annons

Det var först på den några veckor långa utbildningen som det gick upp för honom att det kunde vara tufft ibland. Då berättades det om att parkeringsvakterna i Stockholm, Göteborg och Malmö ofta fick ta mycket skit.

– Men det går inte att jämföra med Växjö, även om det blivit tuffare här med åren, säger han.

Han berättar att det händer att folk blir förbannade men att ilskan oftast lägger sig ganska snabbt.

– Det blir mig de avreagerar sig på men när de har satt sig i bilen och kört iväg tror jag att de inser att de är de som har gjort fel.

Vid tre tillfällen har Anders Gustafsson råkat ut för hot, men han har aldrig gjort någon polisanmälan. Första gången handlade det om en bilist som stod felaktigt parkerad på en handikapplats.

– Då fick jag höra att han visste var jag bodde och det var ju såklart lite otäckt. Jag kontaktade några jag känner på Polisen men de rådde mig att avvakta. Och det hände ingenting mer.

En annan gång hade Anders skrivit en parkeringsbot åt en bilist som parkerat fel utanför restaurang PM. Det var på kvällen, och Anders var precis på väg hem. När han kom till Teatertorget märkte han att bilen som han precis hade lappat följde efter honom. Han beskriver känslan av att vara förföljd som obehaglig, men valde att inte anmäla denna gång heller.

Tror du att vem som helst kan bli parkeringsvakt?

– Nej, jag tror att man måste vara väldigt stabil som person. Det funkar inte om man tar åt sig av all kritik man får. Jag har faktiskt aldrig haft några problem med att ta med mig jobbet hem - när jag tar av mig uniformen är alla hårda ord som bortblåsta, säger Anders och fortsätter:

– Men tvärtemot vad många tror är det här inte ett speciellt otacksamt yrke. Det händer ofta att folk kommer fram och berömmer oss för att vi gör ett bra jobb. Politikerna får nog däremot ofta höra att parkeringarna är dyra och att tillgängligheten är dålig.

Erika Hedman Bergström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons